Trädgård i Norr

Margareta leder mig från framsidan, runt husets gavel, på smala gångar mellan rabatter fyllda till bredden med perenner och små träd och buskar. Det blommar och doftar längs trädgårdens alla slingrande stigar. Och runt varje krök väntar nya vyer och spännande växter.

wik_17_9214

Praktiskt taget hela den 1100 m2 stora villatomten består av just rabatter, av olika storlek och slag, i olika läge och med olika jordtyper. Så att så många olika sorters växter som möjligt ska kunna odlas. Ett hus att bo i har förstås Ingmar och Margareta också. Och en damm och ett växthus. Och kanske att Margaretas odlingsbänkar i ”barnkammaren” inte passar in i rabattepitetet.

 

-Det här är verkligen att vara rik, säger Ingemar om deras överflöd av växter. Att ha så mycket av någonting att man kan dela med sig till familj, vänner och besökare. Om någon faller för en växt här så kan vi ofta säga, ”vill du ha en bit med hem?” och då blir de så glada.

wik_14-9155

Paret Wiklunds trädgård är en trädgård för alla sinnen. Det porlar behagligt från bäcken som mynnar ut i en dammen. Och Margareta och Ingemar är noga med att omge sig med doftande växter.

– Lukta på den här, uppmanar hon mig när vi passerar en knallrosa nejlika. Jag lyder, sticker näsan i blomman, drar in ett djupt andetag och känner den starka, härliga doften.

– Jag vill att det då och då ska komma en doftpust. Och så ska man kunna gå runt och äta i trädgården. Vi har både plommon, hallon, jordgubbar och smultron. De är till för att smaka på! Smakerna väcker minnen till liv och det gillar jag!

Men det är också en trädgård med känslor i.

-Här finns många tankar och tårar och funderingar i de här rabatterna ska du veta, säger Margareta. Det glada leendet i hennes ansikte skyms som av ett moln framför solen ett ögonblick och med ens blir jag varse allvaret.

De senaste åren har varit jobbiga och sorgfyllda för Margareta och Ingemar. När tankarna blev för svåra och tårarna hotade svämma över, då gick de ut i trädgården och sökte tröst och terapi.

-Det finns inget bättre än att gå och ut klippa när man mår dåligt! säger Margareta. Jag älskar att klippa träd och buskar och efter några timmar här ute med såg och sekatör så mår jag bättre.

_MG_9129

Trädgårdsfakta Margareta och Ingemar Wiklund

Läge: I Umeå

Zon: 4-6

Yta 1100 m2

Inspireras av: att besöka andras trädgårdar. Läsa trädgårdslitteratur av allehanda slag, mycket från Japan och England. Men också av att träffa andra trädgårdsmänniskor, bland annat i sällskapet Trädgårdsamatörerna.

Favoritväxter: Hosta, Primula, träd och buskar framförallt magnolior som är en spännande utmaning här uppe.  

wik_10_9111

Hur hittar man spännande växter för nordligt klimat?

Ingemars och Margaretas bästa tips.

* Var nyfiken! Läs växtlexikon med zonangivelser. Botanica har varit en guldgruva för oss.

* Håll utkik efter växter med tex. artnamnen ”alpina”, ”sibirica” eller ”amurensis”.

* Gå med i en trädgårdsförening, så du kommer ut och får besöka andras trädgårdar i ditt klimat. Då hittar du mycket fina och roliga växter som är härdiga. Speciellt i trädgårdsamatörernas trädgårdar finns det spännande växter du inte hittar i plantskolan.

* Samla inspiration från andra länder med nordligt klimat. Växter från norra Amerika, norra Japan, Korea och Canada brukar exempelvis vara härdiga.

* Får du inte tag på växterna du söker? Leta hos fröfirmorna i stället. Det brukar vara lättare att få tag på frön än färdiga plantor. Gardens North i Canada är en favorit.

* Var inte rädd för att prova växter med andra zonangivelser. Många växter är inte prövade här i norr och ofta klarar sig mer än man tror.

* En klok man sa en gång att man ska prova en växt minst tre gånger och på olika platser i trädgården innan man ger upp hoppet om att den ska leva. Bara på ett litet avstånd kan förutsättningarna vara olika för en växt.

 wik_21_9229

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s