December 17, Stig

Idag är det Stig. Stig…då tänker vi på stigar. Och stigar har man ju ofta i trädgården. Eller kallas det gångar när de slingrar fram mellan rabatter och uteplatser? Och stigar i naturen? Hmmm…låter Wikipedia avgöra, och jodå, stigar kan vara både naturliga och anlagda. Naturliga stigar uppkommer av slitaget från fötter som trampar upp dem. Visserligen nämner wikipedia ingenting om trädgårdsstigar, men väl ”smala och i första hand  för fotgängare avsedda parkvägar”.

En anlgad stig som vi kommer att tänka på är Ingvars, vid Kunnekulle i Västergötland. Den är förvisso anlagd, men har mycket naturkänsla över sig, kantad som den är med blåbärsris.

©mnorrby-4

Att blåbärsris skulle ha några bestämda krav på jordmån och egentligen trivas särskilt bra i en trädgård, var inget Ingvar kände till och satte helt enkelt bara ner några plantor.

©mnorrby-5

Ingvars trädgård är på några tusen kvadratmeter och någon gräsmatta finns det inte tillstymmelse till. Då behövs det en hel del stigar eller gångar för att förbinda olika rum med varandra och för att dela av planteringar och rabatter från damm och rosbågar.

©mnorrby-8

Ingvar har inte previs läst några trädgårdsböcker. Inga tidningar heller. De enda andra trädgårdar han besökt är Hellekis Säteri och Hannu Sarenströms trädgård, som ligger i närheten. Inspiration har han hittat världen över, från bussfönster när han åkt förbi trädgårdar under sina många jobbresor. Att noggrannt studera hur en växt ska planteras har inte fallit honom in.

-Jag gräver ett hål och så sätter jag ner växten, säger han bara.

 

Annonser

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s