December 18, Abraham

Idag är det Abraham. Abraham…då tänker vi på rosen. Abraham Darby, en Austinros. Austinrosor är ju en förträfflig rosgrupp som kombinerar de gammeldags rosornas mångfyllda form, buskiga växtsätt, ljuvliga doft och milda färger med moderna rosors stora blommor och återblommande förmåga. David Austin har helt enkelt föra samman det bästa av två rosvärldar.

‘Abraham Darby’ har en tämligen ”typisk Austinfärg” – i den rosa-gula-aprikos färgskalan, en ganska intensiv, lite skimrande kopparrosa ton. Den är härdig till zon 3 och kan faktiskt hålla på och blomma långt in på hösten. Bilden här är tagen i Skåne i november.

Men vem är Abraham Darby då? Han var faktiskt en viktig man för den industriella recoluitonen, och levde mellan 1678-1717. Han uppfann en teknik för att smälta koks, som revolutionerade framställningen av järnprodukter och mässing. Nu finns det ytterligare två män i historien med namnet Abraham Darby, nämligen uppfinnarens son och sonson. Den sistnämnde konstruerade världens första järnbro 1779.

IMG_6394

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s