December 24, Julafton, Eva

_MG_6134Så har vi kommit fram till kalenderns sista lucka, nummer 24. Men vi kommer framöver att lägga upp besök i fantastiska trädgårdar, både i Sverige och i utlandet, växtporträtt, inspiration och annat som har med trädgård att göra. Så följ oss gärna så ni håller er uppdaterade!

Eva idag….vi har besökt flera Eva-trädgårdar…som är jättefina….men nej. Idag får det bli association på jul!

Julblomman nummer ett i trädgården detta milda år i alla fall är – julrosen!

Jag har en som brukar blomma till nyår varje år, men den slag faktiskt ut för ett par dagar sedan. Min är en Helleborus x orientale-hybrid, vanligtvis kallad hybridjulros på svenska. Dessutom är ju främst den vita Helleborus niger, värsta trendblomman i december i år! Funkar både på trappen, i uterummet, på balkongen och i rumstemperatur….så länge kraven inte sträcker sig längre till hållbarhet något längre än hyacinten (annars trivs de bättre ute än inne).

Julrosor tillhör våra absoluta favoriter! Det här är ju bara början…nu slår det ut nya lite då och då och eftersom det som ser ut som blomman egentligen är foderblad så ”blommar” julrosorna i flera veckor, ja till och med månader!

_MG_4213

Hur då menar vi? Jo, vanligtvis blommar en blomma fram tills att den blivit pollinerad, varefter den satsar på fröbildning och fäller kronbladen. ”Mission completed” liksom! Men det som ser ut som vanliga kronblad på julrosen är foderblad, det som sitter under kronbladen på andra blommor. Dessa fälls inte lika snabbt som kronbladen och sitter alltså kvar länge på julrosorna. Men vilka är kronbladen då? De är omvandlade till nektargömmen (de gulgröna flikarna på bilden ovan) hos julrosorna och sitter i en ring runt ståndarna. Och de fälls efter pollineringen!

Hybridjulrosor finns i en uppsjö olika varianter, i vitt, svart, grått, rött, rosa, gult, aprikos och diverse nyanser däremellan. De parar sig friskt och frösår sig villigt, fastän det kan ta några år från fröplanta till blomma.  Eftersom vi på Trädgård På Djupet hyser en allmän kärlek till svarta blommor är så klart de svarta varianterna storfavoriter.

Men den där fräkniga hallonsorbetvarianten är inte dum den heller. Och picoteen, med mörka kanter….Mmmmm!

_MG_6109

Vi sätter gärna i vas, fast de håller ganska dåligt…kan hjälpa om man tar med vasen ut och sätter ner de nyklippta stjälkarna direkt.

7 kommentarer

  1. Härliga Helleborus! Här får vi oftast vänta längre på blomningen men vad gör det de är lika fantastiska ändå. Själklart följer jag med i fortsättningen.
    God jul på er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s