Engelska Trädgårdar: Charleston

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Charleston i East Sussex, brukar betecknas som urtypen för ”the English Cottage Garden”. Här bodde konstnärerna Vanessa  Bell (syster till Virginia Woolf) och Duncan Grant från 1916, men det var också en mötesplats ute på landsbygden för intellektuella, konstnärer och författare som tillhörde Bloomsburygruppen.  Text och foto: Åsa

För att vara en välkänd, klassisk besöksträdgård i England är Charleston pytteliten och består egentligen av ett enda rum. Som är ett hav av blommor….

Man blir nästan lite överväldigad av all blommighet. Man riktigt känner Bloomsburygruppens bohemiska livsstil, frigjordhet, kreativitet, uppsluppenhet. Det är soligt, välkomnande, vackert och på något sätt opretentiöst. Välgenomtänkt, och ändå skönt lite hipp som happ.

DSC_3154 (2)

Fast det där med ett enda rum är en sanning med modifikation. Det här enda, stora, muromgärdade trädgårdsrummet består av flera olika delar. Muren i sig blir stöd åt klätterrosor. Bortanför blomhavet, som är det mest klassiska för en ”Cottage Garden”, hittar man flera delar  med tydlig medelhavsprägel. Mjukt böljande, formklippta häckar omfamnar och framhäver de noga utvalda statyerna. En liten köksträdgård vittnar om krigstidens odlingsmödor. Fruktträdgården ger välbehövlig skugga.

DSC_3120 (2)När trädgården anlades av Vanessa Bell och Duncan Grant vid tiden för första världskriget, fyllde självhushållning en viktig funktion, där köksträdgård och hönsgård tog stor plats. Köksträdgård finns här fortfarande. Efter kriget lade man ut grusgångar som stramade upp den bohemiska, lite vildvuxna stilen an aning. Ett viktigt syfte med trägården var att skapa vyer och objekt att måla av för konstnärerna.

DSC_3141 (2)

Läs mer om Charleston här: www.charleston.org.uk

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s