Klematis för alla tillfällen

 

Jag är verkligen ingen klematismänniska….ändå kommer det behöver mig ibland. Klematisbehovet. Trädgården förklarar vänligt, men bestämt att den absolut måste ha några fler. Det hela började när jag insåg att klematis alls inte behöver vara storblommigt och blaffigt. De klockformade, de småblommiga och de diskret färgade är något helt annat.  Kolla in här vilka skönheter som gömmer sig i klematissläktet!

_MG_7359

Som till exempel den fantastiska bergsklematisen, Clematis montana. Där den trivs täcker den in det mesta och i slutet på maj exploderar den i i en rosa sky! Här ovan är det en C. montana var Rubens tillsammans med vitt blåregn. Dessvärre bara härdig i zon 1….

_MG_7446

Härdigare är då den lilla näpna, superdiskreta, blygsamma brunklematisen C. fusca. Brunhårig, nickande, och bara helt bedårande! Lite svår att få tag på, lättast är nästan frön. och den är inte svår att dra fram från frön så våga prova!

_MG_7179

Jag gillar verkligen hur de här småblommiga klematisarna förlänger växtsäsongen, med både vårblommande och höstblommande arter.redan i april sätter alpklematis C. alpina (vanligtvis med enkla blommor) och fyllda kronklematis, C. macropetala, igång. Då invaderas äppelträdet eller spaljéen av svävande, fluffiga ballerinakjolar! Den på staketet här heter just ‘Ballerina in Blue’. Båda härdiga upp till zon 6!

Vill man dra ut på växtsäsongen under hösten, finns dels de läckra viticella-sorterna, som är härdiga upp till zon 4-5. Visst är de mer lika de storblommiga sorterna, men mindre och lite mindre fåfänga i sin utstrålning. Här ovanför är det ‘Purpurea Plena Elegans’ och ‘Alba Luxurians’. Ofta blommar de en bra bit in i september.

 

_MG_1271

Längre in på hösten varar blomningen hos gullklematissorterna, (Tangutica-gruppen),’Orange Peel’ och ’Bill MacKenzie’ med gula, lite bulliga klockor. Härdiga till zon 5 eller 6. Bilden ovan är fotograferad utanför Skellefteå. Andra klättrande höstblommare hittar man i Texensis-gruppen, med trumpetformade, tulpanlika blommor, i främst rödrosa nyanser. De flesta blommar från juli till september, men åtminstone ’Princess Diana’ in i oktober.

© M Norrby_90A1444

En del av de icke-klättrande klematisarna blommar också en bra bit in på hösten. Med halvt förvedade stammar blir halvbusken C. x. bobstedtii ’Crepuscule’ (ovan, fotograferad sent i oktober) knappt metern hög när den sprider en söt, härlig doft om hösten från sina himmelsblå, små trumpeter i våningar på stjälkarna. Härdig till zon 5. Betydligt vidlyftigare är Clematis x jouiniana ’Praecox’, 1-2 meter hög och lika bred och med rosatonade, lila blommor. Härligt hyacintdoftande, även den! Zon 4.

Små blommor, fast stjärnformade och främst i vitt har sorterna i vitalba-gruppen. Både den rena arten, C vitalba, och hybriden ’Summer Snow’, en korsning mellan C. potanini var. fargesii och C. vitalba, kan blomma långt in på hösten. Dessa är starkväxande klematis, som kan bli uppåt 10 meter höga, och behöver stöd därefter. Härdiga till zon 4.

_MG_2355

Annars är väl den vanligaste örtartade helbladig klematis, C. integrifolia, som blir dryga halvmetern hög. Med sina klockformade vita, blå eller rosa blommor i juli och augusti klarar den sig utmärkt på egen hand, men blir nästan ännu bättre i sällskap av andra perenner i samma färgskala.

_MG_4539

Den helbladiga klematisen har använts som förälder i ett antal korsningar som gett upphov till Diversifolia-gruppen, en samling lättskötta sorter, som blir 1-2 meter höga. De är lättplacerade och passar lika bra i kruka, som slingrandes upp genom en buske. Vanligen är de klockformade, som blålila ’Rooguchi’ (ovan) och rosa ’Aljonushka’,men en del är som minivarianter av de storblommiga, flata klematissorterna, exempelvis blåvioletta ’Petit Faucon’. Zon 5.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s