Fyllda snödroppar

Snart är de här, snart är det vår! Det dröjer inte länge alls tills det är hög tid att smyga ut i trädgården och leta efter de grågröna skotten på tidiga snödroppssorter. Snödroppar är väl älskade av alla, som de första bland vårens budbärare. Och när man börjar studera dem i detalj, börjar böja sig på knä på för att vända upp kalken och studera dess inre och samtidigt insupa dess fantastiska doft, då älskar man dem ännu mer. När man så påbörjat en samling av olika sorter som skiljer sig åt i de yttre kronbladens storlek och form, i den gröna fläckens utbredning på de inre kalkbladen, då har man vips blivit en sann galanthofil. Eller snödroppista, som jag föredrar att kalla mig. Text: Åsa Langefors Foto: Monika Norrby

Vi tycker att snödroppar förtjänar flera oilka inlägg, så alla snödroppistor där ute, håll utkik, det kommer mera!

_MG_7623

Först ut några fyllda varianter. De är inte helt ovanliga i gamla trädgårdar, Galanthus nivalis ‘Flore Pleno’, som den vanligaste fyllda varianten heter. Och då kan man ju räkna ut att den inte är allt för kinkig att odla. Den har inte riktigt samma växtkraft som den vanliga enkla, men en överlevare är den allt! Visst lönar det sig att vända den upp och ner så man verkligen ser alla lagren av inre kalkblad i blomman!

 

Lady Elphinstone är unik bland de fyllda dropparna, i det att markeringarna på de inre kalkbladen går i gult. Intensiteten i det gula varierar, och det tar ett par år innan det gröna verkligen övergår i gult. Bäst kommer färgen fram i lite surare jord. Så vem är Lady E då? Hon var dotter till mannen som hittade den först i sin nyköpta trädgård i slutet på 1800-talet.

_90A3325-2-1

’Lady B Stanley’ är en lite näpnare variant med små, tunna, gröna markeringar på de inre kalkbladen. Lady B Stanley själv, var hustru till en brittisk guvernör i Indien som tilbringade sina dagar i trädgården i Ootacamund. Vid hemkomsten till England satte hon igång att odla lökväxter och fick både en snödroppe och en våriris uppkallad efter sig.

‘Opehlia’ är en bedårande liten dam med mycket grönt i sig! Markeringen på de inre kalkbladen är breda och går ganska långt upp. Den kommer från en av storfräsarna i snödroppsvärlden, Heyrick Greatorex.

_90A4242

Av någon anledning är ‘Pusey Green Tips’ en av mina absoluta favoriter. Det är något med de små klickarna av grönt längst ut på sptesarna av de yttre kalkbladen. Så näpet, så utsökt.

_MG_3989-2

Det här ska vara en ‘Wilchere’. men dessvärre hittar jag inte mycket information om sorten. Någon som vet något om den? Som har odlat den?

Annonser

13 kommentarer

  1. Når snøklokkene dukker opp, slår hjertet fortere. Tror det er de jeg mest lengter etter. Skulle gjerne hatt noen av de fantastisk vakre dere viser, men her det ”bare” de vanlige.
    Anne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s