Engelska Trädgårdar: Scotney

Ruiner, romantik, historia…Det är Scotney Castle det. Med vallgrav runt slottet, vitt blåregn som klättrar på de grånade, gamla väggarna…Inte så mycket trädgård egentligen som en park att strosa runt i, ha picnic i, måla i, leka i, sola i. Text och foto: Åsa

DSC_3209 (2)

Scotney ligger i Kent i södra England och byggdes antagligen som försvar mot fransmännen under medeltiden (1378). Men det är inte förrän under början av 1800-talet som trädgårdarna kom till. Slottet och dess omgivningar köptes av familjen Hussey 1778. Den stackars slottsherren, Edward Hussey, I mådde uppenbarligen inte så bra och begick självmord på Scotney 1816. Sonen, Edward Hussey II, som ärvde egendomen dog redan året därpå och fastigheten gick i arv till dennes son. Som hette….fantasifullt nog Edward Hussey han med. Med III efter namnet. Nummer 3 tog sig an stället genom att bygga ett helt nytt slott på platsen. Det gamla slottet var han finurlig nog att riva med försiktighet. För vid den här tiden, 1836, hade man förstått charmen med ruiner. Alltså revs det gamla, medeltida slottet bara så mycket att det lämnades kvar vackra ruiner för klätterväxter att ta sig upp för. Och det är faktsikt de här ruinerna som är stor del av charmen med Scotney idag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om man smyger sig hitåt, på baksidan av slottet, runt vallgraven och bortåt, då kommer man in i en lite skuggigare, buskigare del med rhododendron och japanska lönnar bland annat. Där gömmer sig också en ”iskällare”, eller snarare ett ”ishus” – icehouse på engelska. Det här fick mig osökt att tänka på boken Iskällaren av Minette Walters och jag vågade inte kika in av rädsla för att finna ett sedan länge förruttnat lik därinne….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Här silades solljuset så vackert genom lönnarnas rödskimrande kronor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Och när man fortsätter tillbaka mot parkeringen ger de där röda lönnarna en vacker förgrund till slottet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Scotney ägs nu av National Trust. Läs mer här: http://www.nationaltrust.org.uk/scotney-castle

Annonser

2 comments

    • Det måste man ju som trädgårdsmänniska 😊 Jag hade drömt om det i många år och nu har jag hittat tre vänner att åka med. Två gånger har vi varit iväg och i år blir det en hösttur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s