Trädgård med berg och utsikt

_MG_5980

Det är lite som med lockar i håret. De som har det vill bli av med det. De som inte har det önskar att de hade….Berg i trädgården. Kan ju vara hur störande som helst om man upptäcker dem där man tänkt anlägga köksträdgård. Eller bli oerhört vackert om man utnyttjar fördelarna det ger. Följ med hem till Elisabeth och Hans i Västergötland, som verkligen dragit nytta av sin bergsknalle. Text: Åsa, Foto: Monika

_MG_5584

Kolla in här hur Elisabeth och Hans har utnyttjat fallet i bergknallens lutning till att göra ett litet ”vattenfall” som får sluta i en damm vid knallens fot. De har också utnyttjat bergets dränering till att odla stenpartiväxter och andra torktåliga perenner. Jo, det är ”de” som anlagt och som sköter trädgården. Gemensamt. Elisabeth klurar och funderar, och sköter finliret, medan Hans står för grovarbetet.

Nejlikan har Elisabeth köpt i England och den trivs och breder glatt ut sig i rabatterna här. ”Jag har delat med mig av den flera gånger till mina trädgårdsvänner”, säger hon.  De torktåliga planteringarna får fortsätta lite försiktigt ut i gången. Natustenen som paret använt sig av blir som en naturlig fortsättning på berget. Hans och Elisabeth älskar sten är extremt noga med att det ska vara just natursten. Ingen byasten av betong här inte!

Mellan berget och huset ligger en härlig sittplats, där det ikväll bjuds kvällsfika med te och jordgubbspaj. Perfekt så man kan sitta och njuta av det vackra berget. Golvet är också av natursten och placeringen i hörnet av två huskroppar ger skönt lä och skydd.

_MG_5760

Tröttnar man på utsikten över berget, kan man vända sig om och njuta av den lite skuggigare rabatten där Elisabeth planterat buxbomsklot i olika storlekar som ger en skön kontrast till trädgårdens annars naturliga atmosfär. Ovanför tronar grenarna från en vitvariegerad sibirisk kornell. Även den är noga beskuren för att passa kloten.

Den läckra blålila nävan med mörkt purpurfärgade blad är en ängsnäva Geranium ‘Black Beauty’. De vita violerna nedanför rosen kommer från Rosemary Verey’s trädgård Barnsley House i England.

_MG_5955

Elisabeth gillar rosor och har flera stycken i trädgården. Här vid berget blommar bourbonreosen ‘Louise Odier’ för fullt. Nedanför växer Elisabeths engelska nejlika och syrénviva Primula vialii .

Men det finns ju mer vackert hos Hans och Elisabeth….håll utkik så kommer snart fler inlägg från deras härliga trädgård.

 

 

 

 

 

9 kommentarer

  1. Ser ut att vara en härlig trädgård som jag sett spännande bilder från tidigare. Primulan tänker jag är P vialii och inte P malacoides.

    /Carina

  2. Ser gärna mer av denna trädgård! Vid stugan har vi bara berg som jag försöker göra något av, någon ros ska få komma in och den söta nejlikan skulle jag vilja ha men det får nog bli en purpurklätt.
    Härligt att få tips och inspiration!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s