Snödroppar 3: Boktips

Känner du att det hade varit bra att förkovra sig lite mer i den galanthofila världen? Det finns några rena snödroppsböcker med både ingående odlingsdelar, lexikondelar med presentationer av många sorter och bakgrundshistoria. Som med allting annat får man vad man betalar för….Eller?

Den stora Snödroppsbibeln, ”Snowdrops: A Monograph of Cultivated Galanthus” av M. Bishop, A. Davis och J. Grimshaw, tyckte jag var dyr när den var ny för sådär 10 år sedan. Tror den kostade 600-700 kronor då.

Nu hittar jag den på Amazon för 3 855 Pund! Med ett sånt andrahandsvärde är den väl ändå värd sitt pris antar jag. Men det vill nog till att man är rejält snödroppsintresserad för att detta köp ska vara motiverat.

dsc_0556-01-01.jpeg

Bertydligt billigare och så klart betydligt ”enklare” och tunnare är Gunter Waldorff’s  ”Vintergaekker: Hvid Magi”,  som är en dansk översättning av en tysk bok som kom ut 2011. Den ges ut på Claus Dalbys förlag Klematis, där man kan beställa boken för 199,95 danska kronor.  Inte alla sorter jag visat i tidigare snödroppsinlägg finns med i boken, så den är inte heltäckande på något sätt. Men den är en utmärkt nybörjarbok med ca 300 olika sorter.

dsc_0553-01.jpeg

Vad jag egentligen saknar mest i den dansköversatta boken är lite mer utförlig info om respektive sort. En enda bild säger inte mycket om en variabel sort. Och där är ”The plant lover’s guide to Snowdrops” av Naomi Slade betydligt bättre. Dessutom finns det fler sorter, alla systematiskt organiserade, så att hybrider och varianter hamnar under respektive art. Man får läsa den på engelska, men den går att få tag på på adlibris för 199 svenska kronor.

På Bokus finns ”A Gardener’s Guide to Snowdrops” av Freda Cox, kostar 381 kr.

Text och foto: Åsa

Annonser

2 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s