Snödroppar 4: Njutning och odling

 

_90A4026-16

Fler än jag som längtar efter att få gå ut och leta fram knoppar på snödropparna? Fast snön gör dem säkert gott! Men snart….Det finns många sätt att njuta av snödroppar på. Man kan ta in ett par stycken och sätta i små, smala vaser, där varje blomma kommer fullt ut till sin rätt. Man kan också plocka stora buketter och sätta i en tjockare vas. Att ha så många snödroppar i sin trädgård att man kan frossa i buketter är en sann vardagslyx. En liten lund med hela mattor av snödroppar att strosa runt i, koppla av i, plocka sina buketter i är dessutom en helt ljuvlig extralyx.

Eller tänk att kunna börja vårpartyt med en förfest: gräva upp en rugge, så snart de börjar titta upp i trädgården, ta sig ett glas eller en skål, sätta ruggen däri. Stoppa så näsan i blomstren och insup den varma, vårliga doften! När ruggen blommat över sätts den bara ut i rabatten igen. Delar du den, får du två eller tre ruggar!

Snödroppar förtjänar att studeras och beundras på nära håll. Man måste liksom få in näsan under blomöppningen för att känna doften. Och man måste faktiskt studera det där lilla, gröna märket på de inre kalkbladen riktigt noga. Är det läppformat? Är det nästan rakt? Är det tjockt? Det finns sorter där märket är större, sorter som har två märken, sorter där blomstängeln är lite längre…

Börjar man komma in på de här detaljerna, då har galanthofilin börjat få grepp om en… Den som får en att känna att man bara måste testa en av de där annorlunda sorterna. Som väcker ett begär efter pyttesmå, gröna märken, efter utstående yttre kronblad, eller extra stora kronblad….Den som tvingar en ner på knä inför varje liten droppe, för att se om man märker någon skillnad…Och en blir till två, blir till fem och så är man en samlare. I två artiklar har vi visat på de små detaljerna som skiljer olika sorter åt, och visat några olika namnsorter.

_90A4242 Fyllda sorter i detta inlägg och

_MG_4022-5 Enkla sorter i detta inlägg.

dsc_0556-01-01.jpeg Boktips här.

Och om man nu blir sugen på att testa några nya varianter i sin egen trädgård, kommer ju frågan VAR HITTAR JAG DEM? För på Plantagen och Blomsterlandet lär du inte hitta ‘Ketton’ och ‘Lady B.Stanley’.

_MG_3990-3

Har du tur kan du få tag på en turkisk snödroppe i kruka nu i vinter, förmodligen under namnet ”Snödroppe, Galanthus nivalis”, trots att det är den vanliga snödroppen som heter nivalis. Turkisk heter G. elwesii, men det är inte alltid blomsteraffärerna har koll på namn och skillnader och sorter. Den turkiska är variabel och har för det mesta ytterligare ett grönt märke på det inre kalkbladet, men detta kan variera i form och storlek.

 

Och oavsett om du blivit sugen på att odla exklusiva samlarsorter eller känner ett behov av att ha några ruggar i rabatten eller drömmer om en hel snödroppsmatta under fruktträden, är det bra att känna till lite om hur snödropparna trivs.

_90A3472

Det där med ”i stora mattor”, är ju alldeles underbart i februari och mars, men inte alltid så enkelt som man skulle önska. I den vanliga rabatten, som hålls rensad och i ordning, där fjolårslöven noggrant förpassas till komposten och ogräs avlägsnas så snart de kikar upp ur jorden, och som gödslas hela säsongen, ja där surar snödroppslökarna. Helst vill de stå ostörda och ifred. Som de får vara i en trädgårdslund eller under ett knotigt äppelträd, och där kan de breda ut sig till den där mattan. Därmed inte sagt att de vill ha full konkurrens av andra växter. Nej, bäst gillar de sällskap av ”rätt” växter, sådana som ger ett naturligt skydd av blad, men med begränsad konkurrens av rötter.

_MG_4111

Cyklamen är exempelvis en uppskattad partner, som dessutom är dekorativ med sina marmorerade, vintergröna blad till de små dropparna. Det funkar bra både med höstcyklamen, Cyclamen hederifolium, vars blad står sig fint intill snödropparna, eller  Cyclamen coum, som blommar i rosa, lila eller vitt samtidigt med dropparna, går bra. Även vårblommande perenner som julrosor kan fungera bra.

_MG_4099

Snödropparna kommer också fint till sin rätt med andra tidiga vårlökar, som här våriris.

Lyckas med snödroppar

 • Läge: halvskugga
 • Jord:  humusrik, fuktighetshållande jord som är väldränerat.
 • Lökarna är känsliga för uttorkning, vilket gäller både när de ligger förpackade och väntar på plantering och när de är i jorden. Sommaren är farligaste uttorkningstiden, så se till så lökarna får fukt även då.
 • Härdighet: C
 • Plantering: Helst ”In the Green”, det vill säga medan de fortfarande grönskar. Inte medan de blommar, men kort därefter, innan bladen vissnat ner. Nu säljs ju de flesta snödroppslökar just på hösten, i alla fall här i Sverige, och visst kan man sätta de då också men tänk på att få ner dem så fort som möjligt, så att de inte hinner torka
 • _90A3999-15

Var köpa de roliga sorterna?

På Trädgårdsamatörernas växtmarknader kan man ibland hitta några roliga sorter.

I olika trädgårdsnätverk på facebook kan man hitta någon samlare som vill sälja eller byta bort en lök

Annars är det främst engelska postorderfirmor som står till buds för oss svenskar. Även om man inte tänkt sig att handla något är det ju kul att scrolla runt bland sorterna….

 

Text: Åsa, Foto: Monika

Annonser

8 comments

 1. Nu fick du mitt snödropps sug att vakna till liv igen. De är ju så läckra! Måste se till att skaffa mig fler av dessa och av olika sorter.
  Tack för ditt besök hos min blogg. Gjorde mig glad 🙂

 2. Jag jobbar för att få rejäla mattor med snödroppar under träd och buskar, har lyckats en del men det är inga ovanliga sorter. Ska kolla på facebook och även med STA om jag kan få tag i fler sorter.
  Tack för all fantastisk information!
  Eva

  • Det är kul att ha lite både och…blanda inte de fina sorterna med de vanliga i mattorna bara…svårt att hålla isär dem ändå! Jag har mina dyrgripar i särskilda rabatter, där inga vanliga snödroppar får vara.

 3. Ja vem längtar inte tills de tittar upp. Var för ett par år sedan på en snödroppsmarknad i Holland.
  Det fanns så många sorter så jag blev alldeles stum 😳 Nu när jag har egen trädgård så letar jag alltid efter ovanliga droppar. En av mina favvoväxtet ❤️❤️❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s