En blomstrande vinteroas

cyklamen över L

Att kliva in i Håkans lökhus i hans och hustrun Karins villaträdgård utanför Lund en stormig januaridag är som att lämna garderoben för ett blommande Narnia. Det knakar betänkligt i glasväggarna och vi är fullkomligt oförberedda på vad som väntar därinnanför.

Genast förförs jag av den vita oskuldsfullheten, och den sobra skönheten hos några små strutformade narcisser i olika nyanser av vitt, gult och crème. De påminner om en påsklilja med bara den inre trumpeten kvar. ”Krinolinnarcisser” (Narcissus romieuxii ssp rifanus (på bilderna ovan), N. zainicus, N. albidus), berättar Håkan att de kallas. Och javisst, då ser jag att struten i själva verket är en krinolin på en klänning från 1700-talet.

_MG_2573

Den rent kritvita, N. albidus, är den mest bedårande av dem alla. Tyvärr trivs inte dessa känsliga skönheter på friland i Skandinavien.

lökhus över låg

Egentligen är Håkans lökhus ett alldeles vanligt växthus, åtta kvadratmeter stort. Istället för jordbäddar på marken har han byggt metershöga odlingsbänkar –lagom arbets- och betraktelsehöjd. Här tillbringar han många vintertimmar med att pyssla om och njuta av sina små rariteter inne i ljuset och värmen.

 

I lökhuset växer främst narcisser, krokusar, tidlösa (colchicum) och cyclamen av olika arter, sorter och varianter. Redan i september börjar de höstblommande arterna sprida doft och fägring i lusthuset. Höstblommande krokusar och tidlösa hittar man ju lite varstans i skandinaviska trädgårdar och i plantskolor. Men höstblommande snödroppar och narcisser, visste jag knappt fanns. I ett senare inlägg går vi in närmre på olika läckra sorter av krokus, pärlhyacinter, cyklamen mm. Här ovan syns narcissen, Narcissus cordubensis, den brungula Gymnospermium albertii, och längst ner krokusen Crocus chrysanthus ‘Gundogmus’.

Den vita, med armar som sträcker sig upp mot växthustaket, är en tidlösa, Colchicum soboliferum. Den ljuslila krokusen med så fina ränder på utsidan är en Crocus corsicus och snödroppen heter Galanthus plicatus ‘Wendy’s Gold’

(Fler sorter av Håkans spännande rariteter kommer vi att visa om ett par dagar, så håll utkik!)

I det vilda växer lökarna i ett bälte från Iberiska halvön, längs Medelhavet till Centralasien med en kulmen i Turkiet där nästan alla löksläkten finns representerade. Liknande bälten hittar man i Chile och i Oregon, USA. Gemensamt för dessa regioner är extremt torra somrar och snörika vintrar. Lökarna, som lagrar fukt och näring när regnen väl kommer, är en anpassning till det torra klimatet. I dessa bergiga och väldränerade områden blir fukten aldrig kvar länge. Ute i våra rabatter kan lökarna utsättas för stora mängder regn under sommaren och då ruttnar de. I lökhuset skyddas dem från denna sin värsta fiende, sommarregnen.

Blir du sugen på att testa att lökodling i ditt växthus?

I sandbäddar i ett växthus eller, varför inte ett uterum, trivs de flesta lökväxter och man kan med fördel prova sig fram med höstens vanliga löksortiment av exempelvis krokusar, snödroppar/vintergæk/snöklokker och narcisser.

bänk l

” Jag har fyllt bänkarna med cirka 25 cm sand. Jorden i krukorna- det ska vara lerkrukor- blandar jag av lika delar såjord och sand” berättar Håkan. Sedan täcker jag ytan med engelsk sjösten, för att jorden ska hållas på plats”.

Har man ett uterum eller en inglasad balkong är det bara att köra igång och testa. Skaffa en blomlåda av sten, plast, plåt eller trä (klädd invändigt med plast). Fyll lådan med sand från exempelvis barnens sandlåda. Plantera lökar i lerkrukor, ca 9 cm stora, gräv ner lerkrukan i sanden. Vattna ordentligt hela första säsongen så lökarna etablerar sig ordentligt och bildar rejält med rötter. Låt bladen vissna ner i lugn och ro, när det gulnat helt slutar man att vattna. Under sommaren vilar lökarna och klarar sig utan vatten. Frampå hösten vaknar de till liv igen och när de första blomknopparna kan anas börjar man vattna igen. Placera gärna lådan lite skyddat, för att slippa den hårdaste frosten. Man kan börja att prova sig fram med billiga, vanliga höstlökar för att så småning om gå över till lite känsligare, vackrare, ovanligare sorter.

Satsar man på ett lökhus kan man åka bort hela sommaren utan att ha dåligt samvete. Och utan att besvära grannen med vattning. Dessutom är lökarna är i princip sjukdomsfria. Skötselfritt under sommaren, ljuvlig blomning under vintern, inga skadegörare-finns det inga nackdelar med lökodlingen? Jo, en. Det kan bli dyrt. Hur dyrt som helst. För när du väl har börjat vill du bara prova mer. Nya sorter, svårare sortare, dyrare sorter.

 Text: Åsa, Foto: Monika

 

5 kommentarer

  1. Nu vet jag vad jag ska använda största delen av mitt växthus till – lökodling! Sommartid är vi mesta tiden i sommarstugan så det passar utmärkt att odla lök då förstår jag. Det jag i första hand vill odla är tidlösa och cyklamen och så den ljuvliga krinolinnarcissen. Så nu väntar jag på mer information!
    Eva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s