Grodda snyggt på fönsterbrädan

Mitt i vintern när  grönsakerna är som dyrast och smakar som minst är det läge för en spirande groddodling på köksbänken. Färska spröda groddar och skott smakar gott och är både enkla och billiga att odla själv och det är en njutning att se de små skotten växa. Dessutom är de nyttiga. Det finns en mängd olika frön som passar bra till groddning. Allt från alfaalfafrön och mungbönor som ger mild smak till mer kryddstarka groddar av rädisfrön. Prova dig fram och hitta dina favoriter. Om några dagar visar vi hur du odlar ärtskott och viker finfina papperskrukor åt dina odlingar. Håll utkik! Text och foto: Monika Norrby

┬® M Norrby-0481a

Här är några bra frön och bönor att grodda. Det finns speciella frön avsedda för groddning. Från vänster till höger, uppifrån och ner. Alfaalfa frön (milda), bovete  (milda, kräver oftare sköljning), mungbönor (milda) rädisor (kryddig smak), bockhornsklöver (kryddig smak) och linser (milda).

┬® M Norrby-0546

Alla frön och bönor vill gro och växa till nya plantor. När man groddar sätter man igång denna process genom att blötlägga fröna istället för att plantera i jord. Ur fröna växer det ut små skott som man helt enkelt äter upp.  Den späda grodden som växer ut är krispigt vit. Den behöver inget solljus för att växa. Efter ett par dagar växer det första gröna bladparet ut, hjärtbladen. För att det ska ske krävs solljus.

┬® M Norrby-0506

Det behövs inga speciella burkar att grodda i, använd det du har. Gör gärna groddodlingen till ett färgglatt inslag på köksbänken. Dekorera gamla youghurtburkar med självhäftande plast i glada färger och mönster. Glasburkar kan dekoreras med gummisnoddar och pärlor till exempel. Piggar upp i vintermörkret !

Idé till groddburkar. Klä in plastburkar med självhäftande plastpapper. Gör många små hål i plastlocken för att lätt hälla av sköljvattnet. Mungbönsgroddarna växte bra i den gröna burken. I mitten: alfaalfagroddar groddade i plastburk. Denna burk fick en dekorkant av självhäftande spets. Till höger en groddburk i glas med pärlor trädda på gummiband.

 

Det viktigaste när man groddar är att skölja groddarna minst 2 gånger varje dag, morgon och kväll. Till sköljningen behövs ett litet finmaskigt nät eller gasbinda som man sätter fast med en gummisnodd runt burken för att hälla ut sköljvattnet. Tänk på att groddburken ska stå lite snett för att vattnet ska kunna rinna ut.

Sugen på att grodda? Gör så här:

Dag 1 kväll.

Lägg ½ dl frön eller bönor i blöt över natten. Vissa behöver längre tid. Mungbönor och alfaalfa frön behöver 12 timmar. Större bönor behöver ett dygn.

Dag 2 morgon.

Bönor och linser sväller betydligt i vattnet medan alfaalfa och andra små frön inte sväller. Nu ska vattnet hällas av och fröna/ groddarna strös ner i burken. Ser inte mycket ut på botten till att börja med men vänta bara, snart är det fullt med groddar.

Dag  2. Kväll.

Skölj groddarna för att de ska hålla sig fuktiga. Låt nätet sitta kvar på burken så håller sig fuktigheten lite bättre.

Dag 3- 5.

Skölj av groddarna 2  gånger per dag. I början kan dom stå mörkt, då gror de snabbare, och i slutet i solljus för att de gröna bladen ska växa fram fortare. Men det går bra att ha dem på köksbänken hela tiden också.

När groddarna är klara förvaras de i kylen. De håller sig upp till en vecka.

Mungbönor får en jordig smak om man groddar dem för länge. Ät dem tidigt !

 

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s