Blommor för januarinjutning

Fyra minusgrader och en bitande kall nordanvind får oss att raskt promenera genom rhododendrondelen och Japandalen, passera snabbt förbi de stora perennplanteringarna bortanför restaurangen och frysa om låren i för tunna jeans. Vädret kunde varit bättre för en tur i Göteborgs Botaniska Trädgård. Men det kunde också varit sämre. Solen kämpar envist på för att ta sig igenom molnen och lyckas sända några bleka vinterstårlar här och där. Men någon värme sprider den inte….

Snabbt genom parken alltså….och så vandring i lugnt och stilla mak genom växthusen. Här dryper kondensen längs glasrutornas innersidor, här får man ta av glasögonen för att kunna se något och äntligen öppna dragkedjan i vinterjackan. Här finns förvånansvärt mycket att titta på och en hel del som blommar. Inte minst orkidéer av allehanda slag. Vi fastnar för venusskorna (Paphiopedilum), en sådan står ju hemma i badrumsfösntret och blommar fullt just nu! Men när vi tittar närmre på Botans venusskor, så ter sig vår egen som en urtrist, helt ordinär krukväxt…

Åsnevenussko, (P. sukliakulii) heter den första, den med de prickiga åsneöronen. Den i mitten, med öronen bakåtvända, som en rädd hund, heter grönstrimmig venussko (P. venustum). Kolla så otroligt läckra ränderna är på det där övre bladet. Den mustaschprydde, heter P. ‘Pinocchio’. Visst är naturen fantastisk som kan evolvera fram underverk som dessa!

dsc_0441-01.jpeg

En blommande oregano i januari är inte så dumt. Alldels gråludna blad har den här Origanum dictamnus, som passar perfekt till de blekt grårosa blommorna. Kretadiktam heter den på svenska, och det är just Kreta den kommer ifrån. Ett annat svenskt namn är spansk humle, men det är ju lite galet, eftersom den varken är en humle eller kommer från Spanien…

dsc_0468.jpg

Den här såg ju bara så rolig ut…Nephthytis poissonii. En kallasläkting från Conga-Brazzaville.

dsc_0433-01.jpeg

Krinolinnarcisser är något som jag är väldigt, väldigt svag för….svåra och kinkigia och trivs inte alls ute i svenska trädgårdar. Men i ett lökhus som på Botan, eller som Håkans, som du kan läsa om här, trivs de bra.

Narcissus romieuxii ‘Treble Chance’ heter den cremefärgade här ovanför.

dsc_0458-01.jpeg

Narcissus ? Zaianicus stod det på lappen på den här vita….Inte ens på Botan kan de alla växter!

 

4 kommentarer

  1. Vilken härlig blogg.
    Jag blev stört förtjust i din blomma Narcissus Zaianicus den ska jag försöka få tag på, Jag har aldrig sett en sådan, men här finns så många blommor som man aldrig sett, jag hade tänkt införskaffa mig några olika snödroppar, jag tycker dom är så söta.
    Tack för att du lämna en kommentar.

    • Tack, Ingvor! Jag fick just en katalog från Potterton’s Nursery i lådan, och de har flera olika krinolinnarcisser. Kolla där, så kanske du hittar! Måste bestämt våga mig på några ja också….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s