Månadens lilla svarta: viol

viol_MG_0867 (1)

Violklassikern ‘Molly Sanderson’ är nog en av de vanligaste svarta blommorna och den som är lättast att få tag på. Den brukar finnas i både blomsteraffärer och plantskolor hela våren. Men vill man odla egna svarta violer, då är det nu – i januari och in i februari- det är dags! Det finns flera namnsorter att välja på, både bland penséer och violer. ‘Black Moon’, ‘Black Delight’, ‘Black Magic’ och ‘Bowle’s Black’ är några. Så i januari, men tänk på att de inte gror så bra i rumstemperatur, så försök placera sådderna lite svalare, men ändå ljust. 14-18 grader brukar gå bra. Jag brukar ha mina i källaren med tilläggsbelysning, men i ett svalt fönster kan också funka. Fröna är ljusgroende och ska inte täckas för mycket.

_MG_4882

Violer är ju en klassisk vårblomma, men om mna klipper ner plantorna efter blomningen kommer de som regel igen och kan bli så här fint matchande till höstens svarta fläderbär.

Ofta har de svarta sorterna ett gult öga i mitten som skapar en läcker kontrast mot det svarta.

svarta violer vid trIMG_7968

De allra minsta små, svarta violerna sprider sig lätt med frön och poppar lite varstans, som här, mellan två trappsteg. Jag fick min moderplanta på en liten, specialistplantskola som familjen besökte för många år sedan. Min dotter fick syn på den lilla tuffingen i singlet och utbrast ”Mamma, den kan vi väl köpa!”, varpå plantskoleägaren gick och hämtade en planteringsspade och grävde upp plantan åt henne. Något namn fick vi inte med på den, men det är sannolikt ‘Bowle’s Black’.

Text: Åsa, Foto: Monika

 

 

 

 

Annonser

5 comments

  1. Så söt den lilla violen är, jag har en planta som jag gillar, mina är så små och söta.
    Tack snälla för tipset, nej det blir inte alltid som man kollar om man fått svar, så Tack.
    HA en fin helg

  2. Köpte mina Molly Sandersson förra året och är såå nöjd 🙂 Nu är det tveksamt om de överlevt vintern här i zon 4 men jag försökte att sätta de väldränerat så vi håller tummarna 🙂 Planterade också ett mörkt ormskägg tillsammans med dem….så det var extra kul att se den kombon på era bilder…naturligtvis blev det mer planterat då jag fick för mig att jag skulle ha små svartvita rabatter …:) Det ska bli spännande att följa dem nu år två …
    Ha det så bra !
    Elisabeth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s