Rosträdgård i sagorike

bl ros 14_MG_8396

Att kliva in genom grinden till Anitas trädgård i Skåne, är som att smyga sig genom porten till rosträdgården i  FH Burnetts ”Den hemlighetsfulla trädgården”.  Ingenstans kan väl uttrycket ”Sagolik trädgård” kännas mer relevant och faktiskt befogat! Den har det där lite vilda, naturliga och romantiska, som sätter hjärtan och drömmar i brand….

Text: Åsa, Foto: Monika

bl ros 18_MG_8438

-Jag har verkligen en drömtomt för en rosenträdgård, säger Anita. Det var ju självklart att det skulle bli rosor! Sedan låg det ju i tiden, då i början på 90-talet när vi flyttade hit. Rosor var väldigt hett då, när de gammeldags sorterna påbörjade sin come-back.

bl ros 17_MG_8426

I en vild, romantisk rosenträdgård passar gammaldags buskrosorna bäst, med sin anspråkslöshet och sitt otämjda växtsätt. Gärna i sällskap av klassiska torpväxter, som nävor, fingerborgsblommor och blåklockor. Bakom soffan blommar pergolans olika klätterrosor: ljusrosa ’Blush Rambler’, mörkare ’American Pillar’ och ’Lisa Marie’. Till höger ser man de mörklila blommorna från ’Hippolyte’, rosbuskar som troligen är lika gamla som huset.

bl ros 10 _MG_8345

Och det är mycket riktigt mestadels gammeldags sorter Anita har i sin 10 000 m2 stora trädgård. En yta som ger rosorna frihet att växa som de vill, att ta det utrymme de kräver. Då kommer dess skönhet bäst till sin rätt. Rabatter är inte Anitas grej. Hon gräver bort lite gräsmatta och planterar helt enkelt. Någon bar jord finns inte att uppbringa.

bl ros 22_MG_8525

På tomten finns höga, urgamla träd som klätterrosorna fritt kan slingra sig upp i. Här finns utrymmen i sol och i halvskugga där hela snår av rosor i olika färger får vänslas med varandra.Mer om Anitas klätterrosor kommer i eget inlägg om  några dagar.

bl ros 3_MG_8261

Alla Anitas sorter är inte historiska, fast de har alla en rejäl dos med gammeldags charm. Den vackra, blålila rosen med gammaldags utstrålning, men som introducerades av en engelsk rosfirma år 2000 heter ’Rhapsody in Blue’. Går precis ton i ton med fingerborgsblommorna.

En lång perennrabatt utgör gränsen mellan trädgård och skog på baksidan av huset. Här växer klassiska mormorsväxter, nävor, daggkåpa och spirea. På andra sidan huset kryper fingerborgsblommor och rosor sig tättintill huskroppen.

Anitas lilla vita ängel på passar bra in i den romantiska stilen i trädgården. Läckert polkagrisrandig är ’Bologna di Variegata’.

Vinröd, mörkt cerise, rosalilaröd…ingen lätt färg att beskriva. Men rosen ’Zaire’ är fantastiskt vacker! Den vita, och ibland crémefärgade, rosen ’Moonlight’ är en modern buskros från 1913, tillhörande muskrosorna. Den blommar också långt in på hösten, vilket få av de gammeldags sorterna gör.

 

9 kommentarer

 1. Du viser frem den ene eventyrhagen etter den andre. For en vakker oase dette var. Akkurat som i den hemmelige hagen. Du er heldig som har en jobb som gjør at du får se så mange fine hager. Ikke minst tar du fantastiske bilder som fremhever hagenes skjønnhet og personlighet.
  Jannicke

 2. Sikke en vidunderlig have, stemningen er i top, frodighed, dybt behag, og med ”steder” hvor der er højt til loftet, men også meget romantisk. Tak for at præsentere den!

  Med hilsner og ønsket om en god dag fra Anette

  PS Nu bliver der øvet i at læse Svensk, for i har skabt en skøn blog!

 3. Åh, vilken drömträdgård….vackra undersköna rosor i fin samklang med perenner som ger det där vilda,busiga intrycket som jag gillar 😀 Jäkligt synd då att jag och rosor inte kommer överens ! 😦 Men jag ger inte upp 😀
  Elisabeth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s