Eqivoka krokusar och andra godbitar i lökhuset

krokus 2 låg

Som i givakt står smala, smala krokusblad med den karakteristiska, ljusa mittranden, på sorter som ännu inte kommit i blom. Andra sorter blommar för fullt. Håkan var vänlig nog att sätta igång lite värme i sitt lökhus, vilket får krokusarna att öppna sig. Tillsammans med vintersolens bleka strålar får värmen ett par vita krokusar att fläka upp sig och nästintill obscent exponera sina förökningsorgan i lysande orange och gult (Crocus fleischeri).

krokus gob l

Håkans lökhus ligger utanför Lund och är i januari fyllt med ljuvlig väldoft från allehanda blommande lökväxter. Läs reportaget om Lökhuset här. Nu tänkte vi grotta ner oss på djupet i några av de ovanliga, spännande, fräcka, vackra, roliga sorter som Håkan har i sitt lilla växthus. Lite nörderi helt enkelt! Är ni beredda? Snyggingen i tuffaste 70-talsfärgerna är en Crocus chrysanthus ‘Gundogmus’.

Den lila, med lite gult vid basen och på ståndarna, är en Crocus sieberi ssp. siberi. Den kändes faktiskt lite bekant, liknar en sort jag haft i min egen trädgård, som heter ‘Tricolor’ och jovisst, ‘Tricolor’ är också en C. sieberi. De ljuslila i mitten är C. adanenis och den vita som hänger ut över krukkanten heter C. baytopiurum och är egentligen ljust ljust blå.

Håkan är en samlare och det mesta här i lökhuset är riktiga rariteter. Både han och Karin har varit med i Trädgårdsamatörerna (svenska motsvarigheten till Haveselskabet/Hageselskapet) i många år. Intresset började brett, men så småningom specialiserade sig Håkan på just lökväxter. ”Det är så fascinerande att det från en skrumpen liten lök kan komma något så fantastiskt vackert”, säger Håkan. Och mycket vackert kommer det upp från hans lökar. Här ovan är några hyacint/pärlhyacintsläktingar. De två till vänster är Muscari macrocarpum ‘Golden Fragrance’ i olika stadier, den sirliga blå i mitten Hyacinthella hispida och till höger en Bellevallia atroviolacea. Håkan sår en hel del själv, både egenhändigt insamlade frön från lökhuset, och sådana som han bytt till sig eller köpt. Han är med i både krokus- och cyklamensällskap i England och dessutom i ett alpinväxtsällskap.

Många av lökarna bildar kontinuerligt smålökar, medan den gamla löken skrumpnar och dör efter blomningen. ”När man tömmer ut all jorden från en kruka med en riktigt fin krokussort, då är det som att leta guld”, berättar Håkan och det tänds med ens en glöd i hans annars så lugna blick. De funna guldklimparna, smålökarna planterar han en och en i egna krukor eller samlar ett par stycken i plastpåsar. Flera av dem tar han med och säljer på växtmarknader och föredrag.

Flera läckra cyklamenvarianter har Håkan också. Här två Cyclamen coum, som ju faktiskt går att ha ute i södra delarna av Sverige. Den med silvriga blad heter ‘Nymans’.

Ännu silvrigare blad har C. caucasicum, till vänster. De andra två är C. pseudoibericum.

Alltså, den där blomman till vänster, ser den inte ut att vara i startgroparna för en flygtur? Brrrum, så drar vi iväg till sydvästra Turkiet, där den egentligen hör hemma. C. alpinum, samma i mitten. Den till höger heter C. persicum och kommer från östra Medelhavet.

Vill du läsa mer om att odla lökar i kruka? Här är Håkans boktips:

Bulbs av Roger Phillips och Martin Rix. Pan MacMillian. ISBN 9780330302531

Autumn Bulbs av Rod Leeds. Anova Books. ISBN 9780713489620

The Plantfinder’s guide to Early Bulbs av Rod Leeds. David & Charles. ISBN 9780715308059

Text: Åsa, Foto: Monika

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s