Röda stråk i vinterträdgården

Gråa vinterdagar då temperaturen envist håller sig kring nollan och solen går ner en halvtimme efter att den gått upp känns kroppen tung, tröttheten är total och hjärnan seg. Men så, ett par steg innanför grinden, sträcker korallkornellen sina knallröda grenar uppmuntrande mot dig. Du stannar upp, betraktar färgspelet som får dig att räta på ryggen med ett leende. Sådan färgprakt är vi nordbor inte bortskämda under de mörka, nordiska vintermånaderna.

26042010-_MG_6191-32

Korallkornell C. alba ’Sibirica’ är den mest välkända och absolut vanligaste kornellen i vårt land, och du ser den i både trädgårdar, parker och offentliga planteringar. Att den dessutom är ovanligt tålig och lättodlad gör den än mer odlingsvärd. Torr jord, fuktig jord och allt där emellan kan den växa i. Skugga, sol eller halvskugga duger bra, och härdig är den ända till zon 5. Det enda skötselkrav den egentligen ställer på sin odlare är att få bli klippt lite då och då. Inte för att den dör utan några klipp med sekatören, utan för att den röda färgen är starkast på unga grenar och utan beskärning antar busken med tiden en allt brunare färg. Även växtsättet blir snyggare med regelbunden beskärning. En vanlig rekommendation är att klippa hälften av grenarna vartannat år, och den andra hälften åren däremellan.

Extra sommarbonus får du om du väljer namnsorter av rysk kornell C. alba med gula ’Aurea’, eller variegerade blad, ’Elegantissima’, ’Gouchaltii’ och ’Sibirica Variegata’. Flera av dessa sorter har dock en dovare brunröd ton på grenarna. Många av de ryska kornellerna får vackra färger tidigt på hösten.

26042010-_MG_6211-33

Nästintill svarta grenar har Cornus alba ’Kesselringi’

_MG_2344

Ännu mer vinterfärg får du om du planterar ytterligare ett par kornellsorter tillsammans med dina ryska korneller. Inom arten skogskornell, C. sanguinea finns flera sorter med grenar i gult och orange. Läs inlägg om dessa här.

20042010-_MG_5517-27

Även inom arten videkornell, C. sericea finns flera sorter med grenar i gult, grönt och orange och passar bra att kombinera med rysk kornell och skogskornell.

Tidigt på vårvintern kan man ta in kornellgrenar och driva fram på fönsterbrädan.

Rysk kornell Cornus alba,

 • Olika namnsorter av den ryska kornellen (den rena arten används ej i odling), odlas för sitt grenverk i olika röda nyanser. Arten härstammar som namnet antyder från Sibirien, Manchuriet och Korea, vilket gör att de flesta sorterna av denna art är mycket härdiga (vanligtvis zon 5-6). Kan användas både som solitär buske, som friväxande häck och i blandbuskage.
 • Blommor: små, vita blommor i flockar på försommaren. Bär i vita och blå toner fram på hösten.
 • Höjd: 1 – 4 meter beroende på sort, växplats och beskärning.
 • Läge: Sol, halvskugga, skugga
 • Skötsel: Regelbunden beskärning ger starkare färger på grenarna. Klipp ner hälften av grenarna vartannat år, andra hälften vartannat år.
 • Sorter: Vanligaste sorten är korallkornellen ’Sibirica’, med intensivt röda grenar och gröna blad. ’Kesselringi’ har mörkt rödsvarta grenar och brungröna blad. Ljusgröna blad med vita kanter och fläckar har ’Sibirica Variegata’ och ’Elegantissima’, med mörkt blodröda grenar, båda 2-4 meter höga och lägre ’Ivory Halo’. Gulvariegerade blad har sorterna ’Gouchaltii’ och ’Spaethii’, med dovare röd nyans på grenarna. 1-2 meter hög. Gulgröna blad har ’Aurea’, som blir något lägre än arten.
 • Härdighet: Zon 4-5 för namnsorterna

3 kommentarer

 1. Jag har flera korallkornell och uppskattar dem mycket, speciellt vintertid. Funderar på att skaffa en skogskornell också. Gillar att det finns färg under vintern.
  Fin vecka!
  /Eva

 2. Tycker också om vackra stammar och grenar vintertid och kornell finns det ju så många att välja bland. Har en ‘Midvinter fire’ bland annat hemma vars grenar tonar i gult och rött.
  Kristina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s