Är det klätterrosorna som skapar romantiken?

Anitas vackra, romantiska rosträdgård besökte vi för ett par veckor sedan. Inlägget kan du läsa här. En rosträdgård med gammeldags rosor känns ofta just romantisk. Anita har också nyare sorter men i gammal stil, som bidrar till känslan. Och visst ökas romantiken på av att hon inte har några strikta rabatter, utan gräver ner sina rosor där det känns rätt. Och placerar fina sällskapsväxter åt rosorna, som nävor (Geranium) och fingeborgsblommor (Digitalis). Men jag undrar ändå….om inte stor del av den romantiska och omfamnande känslan kommer sig av hennes många klätterrosor som slingrar sig på pergolor, bågar och i höga träd. Vad tror ni? Vi tar i alla fall en närmre titt på klättrarna nu!bl ros 7_MG_8303

När Anita flyttade hit till den vackra korsvirkesgård 1993 bestod större delen av den 10 000 kvm stora tomten, förutom de höga träden, av sly och nässelängar. Bit för bit har hon och hennes man tagit tomten i besittning. Bort med nässlor och fram med gräset som fanns i den vilda ängen, som nu blivit gräsmatta. En antydan till rosenträdgård fanns precis intill den kullerstenstäckta innergården vid det 200 år gamla korsvirkeshuset.

– Den förre ägaren planterade några röda rosbuskar som bakgrund till sina stora sommarblomsrabatter, berättar Anita. Och det sägs att häcken med den gamla, lilarosa sorten ’Hippolyte’ har stått här sedan huset byggdes på 1830-talet.

bl ros 5_MG_8273
Blush Rambler

Anita byggde vidare på den ursprungliga rosenrabatten, men gjorde den större. Köpte massor med rosor och en första båge för dem att klättra i. När planteringen, efter fem-sex år nådde sin nuvarande storlek, kändes den ”färdig” och Anita började på en ny rosenplantering. Här har det blivit en hel pergola, med flera olika klätterrosor  Här ovanför syns ’Blush Rambler’ med klasar av små, enkla, rosa blommor.

bl ros 13_MG_8394

Hon byggde pergola, fler rosenbågar, och gjorde små sittplatser här och där. Ibland en enkel träbänk, ibland ett vackert, skönt patinerat möblemang från en auktion eller loppis. På bågen klättrar franska rosen ’Zephirine Drouhin’ från 1868 som kan användas både som klätterros och buskros.

bl ros 26_MG_8537

– Sedan har jag fortsatt med bit för bit av tomten. Och jag tänker fortsätta länge än, säger hon bestämt. Här längs staketet, vid Köksträdgården, här ska det vara rosor precis hela vägen. Och här, forstätter hon när vi når en del av tomten som rosorna ännu inte lagt beslag på, här tänkte jag göra ett utekök!

bl ros 11_MG_8353

En liten staty som bara skymtar lite bland rosensnåren är också något som bidrar till det romantiska. På bågen framför ängeln klättrar enkelblommande rosen ’Valdemar’ i rosa och ’Amethyst’ i lila. ‘Valdemar’ är dansk ros från klassiska rosplantskolan i Löwe. Den kom till Sverige som ett skott till en trädgårdsamatör i Skåne och spred sig i det tysta i många år via nya skott till nya trädgårdsamatörer. Så småningom tog Cedergrens plantskola den i odling. Blommorna beskrivs egentligen som halvfyllda. Doftar inte mycket, men blommar överdådigt och är alltså lätt att föröka med skott. Härdig till zon 2 eller 3. ‘Amethyst’ går till zon 3.bl ros 4_MG_8270

I många år sov klätterrosen ’Paul’s Himalayan Musk’ sin ”Törnrosasömn”, i total glömska från omvärlden. Så en dag, på 70-talet kom prinsen på sin häst och kysste liv i den igen. Idag är den en av de mest odlade klätterrosorna. Härdig till zon 3 eller 4.

 

På en båge alldeles på gränsen till det vilda skogspartiet klättrar väldoftande ’Albertine’ som klarar sig till zon 3.

bl ros 19_MG_8488

Klätterrosen ’Venusta Pendula’ i vitt med rosa anstrykning är egentligen en mycket gammal ros som ”återupptäcktes” av tyska rosfirman Kordes 1928. Hos Anita får den härja fritt bland de urgamla trädens enorma kronor, där den fångar upp kvällssolens sista strålar. Härdig till zon 5.

bl ros 35_MG_8594

Den fantastiska honungsrosen, Rosa helenae, kommer bäst till sin rätt ovanför en bänk som hos Anita. Lite klipp då och då kan behövas. Men det kan det vara värt mot att få sitta härunder och njuta av den honungslika doften och surret av hundratals humlor och bin. Klarar sig också till zon 5.

Text: Åsa, Foto: Monika

 

 

 

7 kommentarer

  1. Jaaaa klätterrosor är romantiskt! I min stora trädgård är det klätterrosor om gäller tillsammans med gammaldags perenner – och jag har stora platser kvar att plantera på.
    Ha det fint!
    /Eva

  2. Tack för hälsningen hos mig, vad glad jag är att jag hittade hit! Helt klart tror jag att det är klätterrosorna som gör skapar romantiken, det var verkligen vackra bilder från en vacker trädgård. Ha en fin helg! Kramar Bitte

  3. […] Vad händer med rosträdgården på våren? Ja hos Anita, som vi ju tittat in hos ett par gånger nu, fylls den stora tomten av mattor av lökväxter som avlöser varandra allteftersom våren forstskrider. Vi börjar med den tidiga, tidiga våren, när bara de första fåglarna börjar sjunga, när snödropparna just slagit ut….Rosenträdgården kan ni läsa mer om här och om Anitas alla härliga klätterrosor kan ni läsa om här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s