Host, host…-dämpande örter från trädgården

┬®mnorrby-9905

Japp, det är förkylningstider! Är du också drabbad? Varför inte testa en kopp te på läkande örter från trädgården? Har du inga? Planera redan nu för odling i sommar! Salvia, timjan och kamomill är alla traditionella läkeörter mot olika förkylningsbesvär. Teet lagar du så här: Häll kokande vatten över örterna i en uppvärmd kopp eller tekanna. Beräkna ett par teskedar torkad ört per kopp (tredubbla mängden för färska örter). Lägg på ett lock och låt dra i 5-10 minuter. Rör om då och då. Sila (använd inte tesil i metall) och drick tre-fyra koppar om dagen för att få verkan! Lite honung i teet mildrar smaken. Klart! _MG_0233-33

Salvia Salvia officinalis, på bilden sorten ‘Tricolor’, som förutom att vara en användbar krydd-och läkeväxt är snygg i rabatten eller krukan. Salvian är en buskartad växt med grågröna avlånga blad och violetta, läppformade blommade. Substanser i bladen har antiseptisk, svampdödande, sammandragande, gasdrivande, kramplösande och svetthämmande verkan. Används mot olika förkylningssymptom, främst hosta och halsont, men också mot nervositet och störningar i mage och tarm. Salvians svetthämmande verkan gör att den också används mot klimakterievallningar och andra svettningar. Bör inte användas i stora doser under lång tid.

Odlingstips: Trivs bäst på lätt och genomsläpplig jord, gärna lite kalkhaltig. Den kan ha svårt med övervintringen på fuktigare jordar. Vill man så salvian, bör fröna blötlägas 1-2 dygn före sådd, som bör ske inomhus tidigt på våren. Beskär salviabusken till ca halva höjden på våren, så den bryter nya skott.

_MG_4586-12

Timjan Thymus vulgaris på bilden citrontimjan T. citrodrus ’Silver Queen’. En perenn,  buskartad växt med små blad och små violetta –rosa läppformiga blommor. Det finns olika arter av timjan och olika sorter med olika doft och bladfärg. Man använder de blommande grenarna med blad, som har antiseptisk, slemlösande, kramplösande, gasdrivande och maskdrivande verkan. Kan användas både mot matsmältningsbesvär, andningsbesvär och inälvsmask.

Odlingstips: Vill ha mycket sol och tål en hel del torka. Kan direktsås. Känslig för vinterfukt och kan vara svår att få att övervintra.

_MG_6727-17

Kamomill Matricaria chamomilla (Chamomilla recutita). Ettårig växt, tillhörande korgblommiga växter. De är de koniskt formade blomkorgarna med vita, glesa, lätt bakåtböjda strålblommor som används mot förkylning, influensa, matsmältningsbesvär, diarré, sömnlöshet och nervositet.

Annat: Det där med kamomill kan vara en aning förvirrande. Det finns flera kamomillarter som dock inte ens tillhör samma släkte. Här är det dock den äkta kamomillen som beskrivs

Andra växter som kan användas mot halsinfektioner och hosta är anis Pimpinella anisum och läkemalva Malva sylvestris

Text: Åsa, Foto: Monika

Annonser

5 comments

  1. Vad roligt att ni tittade in hos mig så att jag kunde hitta er fina och informationsrika blogg. Har aldrig provat att gör te på salvia så det ska jag testa. Min favorit är grönmynta som jag bara plockar ett par kvistar av och sen på med varmt vatten och lite honung, så som ni skriver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s