Blått eller vitt i vår?

Ska det vara ljuvligt himmelsblått eller vitt i lantlig stil i vårrabatten i år? Äsch, inte väljer man så, man vill väl ha både och! När Maribels garden’s  annonserade att veckans färgtema är blåvitt poppade det genast upp bilder i mitt huvud på härliga vårblommor. Och flera av våra vanligaste och mest älskade vårblommor finns faktiskt i både blååt och i vitt. Här är några:

En blåsippa (Hepatica nobilis) vill vi ha i trädgården och det hör man ju på namnet att färgen måste vara blå! Men blåsippan,  är en variabel rackare, som både i naturen och i trädgårdar hittas i både vitt och rosa ibland. De blåa kan man ibland hitta i plantskolor, vita är betydligt ovanligare och svårare att få tag på. Växtmarknader och bytesgrupper är nog säkraste tipsen. Själv delade jag med mig av mina till en nybliven Instagramvän i våras. Jag i min tur har fått mina rosa och vita av svärmor…

Lika så kan man inte heller förvänta sig att vitsippor (Anemone nemorosa) alltid är vita bara för att de heter så. Även vitsippor muterar lätt i det vilda, något som fångats upp av förädlare i bland annat England. En del varianter har uppstått i naturen, andra har uppkommit av aktivt förädlingsarbete. Rosa, lila, blå och röda kan vitsipporna vara. Och gröna, för det händer att kronbladen utvecklas till gröna foderblad eller riktiga blad. Lite åt det hållet är sorten ‘Bracteata’ på bilden till vänster.  Min personliga favorit är den intensivt blå ‘Royal Blue’ till höger.

Att lungörter (Pulmonaria officinalis) skiftar i färg är ju allmänt känt, det ingår i dess  natur, där blommorna skiftar mellan blått och rosa under blomningen. Här ovan är dock två sorter som inte skiftar under säsongen. Härligt djupblå ‘Blaues Meer’ utan vita fläckar på bladen (som de flesta andra lungörter har) och vita ‘Sissinghurst White’.

Kanske har du redan blommande pärlhyacinter inne på soffbordet eller fönsterbrädan? De har ju gått att köpa i mataffären i ett par veckor nu och sprider så härlig vårkänsla så här på vintern. Även vita pärlhyacinter brukar kunna finnas i krukor så här års. Vanligast förekommande är arterna Muscari armeniacum och M. botryoides, båda med vita varianter med sortnamnet ‘Album’. Vill man ha blått och vitt på samma gång, finns dessutom sorten M. aucheri ‘Mount Hood’ med vita övre blommor och blåa nedre blommor.

Text: Åsa, foto: Monika

Annonser

8 comments

 1. Många fina blåvita vårblommor, och nog väntar vi ivrigt på dem nu. Tack för kommentaren hos mig så jag hittade er intressanta blogg. Ska läsa bakåt vid tillfälle. 🙂
  Kristina

 2. For en superfin blogg dere har. Gleder meg til å følge dere fremover!

  Mange fine vårblomster. Lungeurten er nok den som ligger mitt hjerte nærmest. Men de er vakre og høyt velkomne de andre også.

 3. Hej Åsa och Monika! 🙂
  What an interesting and beautiful post!
  I was able to visit some Swedish botanical gardens (in Uppsala and Lund) last summer and enjoyed the visits very much. I now added your blog to my reading list in Blogger and will receive updates on your new posts.
  Kram Sara

  • Hei!
   Det vakreste er blåveis og hvitveis. Når skogbunnen er dekket av hvitveis og svarttrosten synger, da er det vår.
   Nydelige bilder. Har noen få blåveis i hagen. Det finnes ikke en vakrere blåfarge.
   God kveld! Anne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s