Hjärtnöt

┬® M Norrby-9063

På Alla Hjärtans Dag borde vi väl äta hjärtnötter, eller hur? Visst är det bedårande att det finns något som heter hjärtnötter? Innan vi besökte Lars och Bettina Westergaard, på deras fantastiska nötplanstkola på Fyn i Danmark hade jag aldrig hört talas om hjärtnötter! Lars odlar massa olika sorter av både hasselnöt, valnöt och dessutom pecanöt, mandel och andra exotiska nöt- och fruktträd. Även hjärtnötterna ingår i hans sortiment. (Nej det här är inget sponsrat inlägg som Westergaards betalt för, vi är såå förälskade i plantskolan, familjens verksamhet med B&B och i Lars och Bettina som är underbara människor!)

For Valentin’s day – shouldn’t heartnuts be the given gift for your love? The heartnut is, although most similar to hazel nut, actually a variety of Japanese walnut (Juglans ailanthifolia ’Cordiformis’). Mild and sweet in taste, with long endurance due to it’s high content of healthy antioxidants.

┬® M Norrby-9046

Men hjärtnöten då – vad är det? Trots att den är väldigt lik hasselnöten, är det faktiskt en variant av Japansk valnöt, (Juglans ailanthifolia ’Cordiformis’), som är hjärtformad!  Vilken storsäljare den skulle kunna bli så här kring Alla Hjärtans Dag – ”varsågod älskling en ask med hjärtnötter, för att jag tänker på ditt hjärta också!” Det är ju så mycket nyttigare med nötter än med chokladpraliner! Att få tag på hjärtnötter i lösvikt eller ens som träd är inte helt lätt. Men den lär, enligt Lars, vara härdig åtminstone i södra Sverige.

┬® M Norrby-9050

Trädet blir uppåt 15 meter högt, något lägre än vanliga valnötsträd och är härdigt upp till zon 3. Nötterna har en mild, söt smak, innehåller mycket antioxidanter och kan lagras länge. Bladen blir gigantiska, upp till en meter långa, vilket ger hela trädet ett exotiskt utseende.

┬® M Norrby-13

Honblommorna just utslagna…

Text: Åsa, Foto: Monika

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s