Skörda grönsaker i fönstret

Starta våren tidigt med en liten odling på fönsterbrädan. Efter en lång vinter är det härligt att se det gröna spira igen. Snart kan du plocka dina egna gröna blad till salladen.

┬®mnorrby-0222

Du behöver varken trädgård eller krukor för att starta en tidig odling. Det enda du behöver är en fönsterbräda, solsken, jord och något att plantera i. Gör en personlig odling med dina favoritburkar. Vi valde lite udda kärl att odla i, plåtburkar, kastruller, filterhållare, muggar, kaffekanna m..m. De blir till nyttiga färggranna dekorationer på fönsterbrädet.

Det roliga är att plocka blad varje dag och det blir bara fler för varje dag som går.

┬®mnorrby-9105

Du kan så fröna direkt i kärlen, men bäst är att förgro i ett såbrätte eller småkrukor, och plantera om när de blivit tillräckligt stora. Här väntar en rödbladig pak choy på omplantering.

_MG_2164

Har du ett lysrör, halogenlampa eller växtlamp, kan sådderna gärna stå ganska tätt därunder. (Lysröret i taket gör alltså ingen nytta för odlingarna på bordet).

Lättodlat är salladsmixer som babyleaf och asiatiska bladgrönsaker. Spenat är också lättodlat liksom mangold och persilja. I grytan växer en vackert finflikig salladssenap. I muggen mangold med röda stammar som så fint matchar odlingskärlen.

┬®mnorrby-0120

Välj vad du ska plantera i. Om du är rädd om burkarna är det bra att skydda dem med plast. Vi valde plastpåsar med olika mönster. Lägg lekakulor i botten och fyll på med jord. Det är viktigt att inte vattna för mycket. Plantera i bra planteringsjord för att få en bra skörd ! I kakburken växer spenat, som är lättodlat men går snabbt upp i blom. Plocka medan bladen är som bäst.

┬®mnorrby-0208.JPG

Persilja tar lite längre tid på sig att gro men är väl värd att odla.

Text och Foto Monika Norrby

 

Annonser

3 comments

  1. Så häftigt – du har tagit odlandet ännu ett steg till. Jag har min persilja i en gammal loppad soppskål i dagens inlägg och min spenat ser inte alls ut så där. Inspirerande – är det ok om jag lägger en länk från mig ?
    Fick tidningen Villaägaren i dag – vilket reportage om Raw Food jag hittade. Blev jättesugen att göra ALLA recepten!! Ser otroligt gott ut !
    Ha det så bra !
    Kram/Isa

  2. […] Mars är en bra månad. Bortsett från snön som vräker ner just nu.  Allt det roliga, härliga, spännande med trädgårdssäsongen ligger framför oss. Än kan kvällarna ägnas åt TV-serier i soffan i sitt mörker. Men på frukt- och gröntsidan är det bedrövligt! Jag är inte alls så bra på att odla grönt inne som Monika är, hennes inlägg om snygga blad på fönsterbrädan finns här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s