Julrosbegär

Att gå på julrosrunda i Annettes trädgård, utanför Lund, en kall marsdag, är som att gå på skattjakt. Man måste gå nära och lyfta försiktigt på de nickande blommorna.

Going on a hellebore tour in Anette’s garden a chilly March day, is like going for a treasure hunt. You have to come really close and carefully lift up the nodding flowers.

┬®mnorrby-4332

Beundra de uppstudsiga fräknarna hos några sorter och de sirliga, tunna, röda kanterna längs varje kronblad hos andra. Jämföra aprikosfärgade med gula, mörkt purpurfärgade med svarta och rosa med hallonröda.

”Julrosor är beroendeframkallande”, konstaterade Englands store trädgårdsguru Christopher Lloyd i sin bok ”Garden Flowers”. Har man väl skaffat en svart, en aprikos och en fylld variant måste man bara köpa en prickig, en gul och en strimmig. Och en ”slate grey”, en skiffergrå, om inte annat så för namnets skull. Sedan är man fast.

┬®mnorrby-4261

Annette trillade dit för tio år sedan. Hon skrattar gott åt Lloyds liknelse men kan inte annat än att hålla med och medge att hon blivit beroende. ”Man sitter vid datorn och tittar på nyheterna från Ashwood eller Farmyards plantskolor i England och hittar nya skönheter som man bara måste ha. Skulle jag ta med bilden ut i trädgården skulle jag hitta en nästintill identisk i rabatten. Det är de små detaljerna som gör skillnaden”, säger Annette och får något drömmande i blicken.

┬®mnorrby-4239

Det är nästan så det gör ont vid åsynen av den vita julrosen med mörkröd mitt och strimmor som av blod mot kanterna.

En svartgrå, syndig skönhet får mig att hastigt dra efter andan i nyväckt habegär. Annette har en hel bänk full med svarta julrosor som hon själv dragit upp från egenhändigt pollinerade frön. Likt en julrosornas Eros går Annette runt och duttar med sitt spö (en pensel) först på en blomma, för att samla upp pollen, vidare till nästa för att släppa ifrån sig pollen till pistillerna. Vilka blommor som ska paras ihop bestämmer Annette efter färger och mönster.

┬®mnorrby-0191

Minst tre år tar det tills de blommar och visar sitt sanna jag. Med lite tur finns det någon enstaka liten godbit som Annette kan spara och sätta i rabatten till slut. Men Annette kan inte slänga en endaste julros, överskottet säljer hon, åt trädgårdsbesökare eller på växtmarknader.

┬®mnorrby-0218

Text: Åsa, Foto: Monika

4 kommentarer

  1. Så många vackra! Jag har endast den vanliga vita men vill gärna skaffa några fler, fint att ha under buskarna.
    Kram Eva
    Ps. Ni skulle se rhododendronskogen när de blommar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s