Envishet och hästskit får slänten att blomma

Vi har tidigare kännt på själen i Lillebeths trädgård och tagit en närmare titt på hennes mysiga växthus. Nu fortsätter vi med hennes blommande slänt, pergolan där hon sitter och läser och en del av växterna i trädgården.

hus_MG_7664

Det var på 70-talet, som Lillebeth, liksom stora delar av hennes bekantskapskrets, följde den gröna vågen ut från huvudstaden för att bli fårbonde och potatisodlare i Norrland. När vännerna något årtionde senare återvände till Stockholm, stannade Lillebeth kvar i Hälsingland. Fårfarmen sålde hon efter några år och flyttade med sina tre barn istället till det röda 1700-talstorpet som ligger precis där storskogen tar slut och går över i böljande, odlade fält.

lilleb rabatt 2_MG_7602

Trädgården ligger på den branta sluttning som börjar uppe vid skogens rand och slutar nere vid vägen. Ett omöjligt ställe att anlägga en trädgård på, kan det tyckas. Att den när Lillebeth flyttade hit bestod av ett äppelträd och en dålig gräsmatta som täckte den steniga och magra slänten gjorde inte saken lättare. Men vad som är omöjligt för andra tog Lillebeth som en utmaning och satte helt sonika igång att byta ut stenarna och den magra jorden mot mängder med hästgödsel och kompostjord. Längst fram i bilden växer lila praktbinka, Erigeron, framför blå hässleklocka, Campanula latifolia. Till höger vajar blodtoppens, Sanguisorba officinalis, rödbruna kolvar.

lilleb rabatt 4_MG_7625

Bara några år senare fyller oändliga blomsterrabatter med rosor, liljor, blåklockor och andra perenner slänten tillsammans med en lång rosenpergola, en liten damm och ett charmigt växthus. Det krävs rejäla mängder fuktighetshållande jord för att få perennerna så här frodiga i den kraftiga sluttnigen. De läckra rosa och vita liljorna köpte Lillebeth i en påse utan namn på en växtmarknad. Klockorna som klingar som sällskap är blåklockor, Campanula persicifolia.

cosmo_MG_7504

Rosenskära i vitt och rosa dansar i kvällssolen.

lilleb pergola_MG_7546

Lillebeth är drömpedagog, konstnär och när vi besökte henne i Hälsingland också ordförande i Trädgårdsodlarna i Hudiksvall. Framtill för 20 år sedan var Lillebeth en målande konstnär, något som hon slutade med när hon fick barn. Men visst är hennes kreativitet och konstnärliga sinne tydligt i trädgården. Så många ställen i trädgården känns mer som konstverk, installationer än klassiska trädgårdsrum. Som den ljuvliga, lite slitna rosenpergolan och förstås den transparenta ängeln som skymtar där bakom helenerosorna.

Här ser man pergolan nerifrån tomtens nedre del och ut genom pergolan mot samma del. bänk_MG_7542

Den vackra soffan vittnar också om Lillebeths konstnärlighet. Hon har byggt den själv! Under viss handledning ledaren för Hudiksvalls trädgårdförenings egen ”Snickarjunta”. För vad gör man i en trädgårdsförening på vintern? Visst kan man göra uppehåll i verksamheten, och visst kan man lyssna på intressanta föredrag – men man kan också bygga saker till sina trädgårdar. Föreningen hade förmånen att ha en snickarkunnig medlem som gärna höll kurser under de mörka vintermånaderna.Soffan utgör nu en skön viloplats i trädgårdens nedersta, skuggiga del under äppelträdet.

ilebeth 3_MG_7619

– Trädgård handlar om att hitta sin källa. Konst, drömmar, trädgård, allt kommer från samma källa inuti oss, förklarar Lillebeth. Vi måste våga känna efter vad det är vi behöver för att må bra. Behöver man blått och orange i trädgården så ska man satsa på det, oavsett vad trenden är. Vi måste vara rädda om vår källa och vakta den så den inte hämmas av trender och design. Vilken skönhetsupplevelse är det jag söker i min trädgård? Det handlar om att respektera sig själv.

 

Trädgården: 2100 m2 på en brant västsluttning med massa småsten med damm emellan.

Trädgården med egna ord: ”En egen värld”

Inspirationskälla: Tasha Tudor

Favoritplats: Rosenpergolan, där är skuggigt och skönt varma sommardagar

Mest nöjd med: Stämningen

Då blir jag trött på trädgården: När det är för torrt! Västsluttning torra somrar är hopplöst!

 

 

Annonser

6 kommentarer

  1. Jag har haft förmånen att besöka Lillebeths trädgård vid ett par tillfällen. Undrar hur den ser ut idag. Lillebeth flyttade därifrån för några år sedan.
    Allt gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s