Engelsk trädgård: Merriments

DSC_3354 (2)

En fin, välsorterad plantskola är inte dumt att hinna med på den engelska trädgårdsresan. Merriments ligger strategiskt placerat alldeles i närheten av Sissinghurst och Great Dixter. Lunchservering och stor visningsträdgård – toppen dit åker vi! Vi åkte dit en småregnig morgon, gick runt i de sex olika trädgårdsrummen, innan hungern förde oss till restuarangen och så blev det förstås ett snabbt besök i själva plantskolan.

P1011628 (2)

Utmärkande för visningsträdgården är nog allt de stora, svulstiga mixed borders med perenner och framförallt Austinrosor. Jag lovar, rosbuskarna gör en grön av avund! Stora med massor, massor med blommor och friska och fina.

P1011631 (2)

En del går helt i gult, rött och orange. lite ovanligt, men faktiskt uppiggande och inspirerande. Jag vidhåller – vi behöver mer av dessa färger i våra svenska trädgårdar! Kolla bara här på bilden ovan vad den här färgskalan gör för perspektivet! Det syns!

P1011639 (2)

Alltså den här kombon – kan man bli annat än pigg och glad? Stäppsalvia, Salvia nemorosa ‘Caradona, sömntuta Eschscholzia californica och så lite vajande fjädergräs, Stipa pennata på det. Bara det där med att kombinera perenner med sommarblommor, klart man kan göra så!

P1011627 (2)En annan del av samma trädgårdsrum går i rosa och purpur. Det fanns tendenser till att det blev lite för mycket, men samtidigt väldigt snygga kombinationer, som man gärna tar efter hemma. Jag tror att det var något med trädgården som inte kändes helt genomtänkt. Det är så många av de engelska trädgårdarna som är så extremt utsökta rent arkitektoniskt, och det saknades lite på Merriments.

P1011623 (2)Den stora, fina Amsoniaplantan med blå blommor blir man också lite avis på. Min egen 10 år gamla planta står bara och stampar och blir varken större eller mindre.

Alldeles ljuvlig tillsammans med den fluffiga, rosa rosen!

Det kommer ett inlägg till härifrån, med deras ovanligt snygga stenparti och trädgårdens vildare delar.

Mer om Merriments här: http://www.merriments.co.uk/

Text och foto: Åsa

Annonser

4 comments

  1. Håller med – den röd, orange och gula rabatten var jättevacker och det är inga färger jag har i trädgården utom i köksträdgården och på ett visst ställe runt huset. Kombon stäppsalvia/sömntuta var fantastisk – tänk så de lyfter varandra. Har haft vallmo i de varma färgerna i min långa kalla perennarabatt och det behövs faktiskt en riktig sådan liten färgklick för att bryta av och lyfta resten.

    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    • Haha, ja, man blir lite bortskämd och blazé efter sex-sju magnifika engelska trädgårdar. Nu i efterhand tycker jag också det är superfint, men där och då var vi lite kritiska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s