Så det är här paradiset ligger?

I min bild av paradiset är marken täckt av blommor i milda, vackra färger. Där blommar träd och en skir grönska lyses upp av vårsolens värmande strålar. Där blandas fågelkvitter med ljudet av porlande vatten. Att ordet paradis kan betyda just trädgård kände jag till, men att Paradiset fanns en knapp mil från Lund hade jag ingen aning om.

vall__tu_över_1_MG_0241

Men nu är jag här och jag måste ha kommit rätt, för jag ser att himlen varit nere i rabatten och lämnat efter sig en bit av sitt blåa täcke under en blommande magnolia. Och jag hör både porlande vatten och en rödhakes finstämda drillande.

Kanna8459

Fast detta paradis är inte skapat av högre makter, utan av Karin Gunnefur, vars varsamma hand låtit trädgården växa fram under snart tjugo års tid. När Karin och hennes sambo Håkan flyttade hit bestod den av gräsmatta, köksträdgård och några stora granar och tallar. Paret började med att ta ned de stora träden och plantera häckar för att rama in och vindskydda trädgården.

Minneslund0245

Himlens avtryck under magnolian är i själva verket en matta av kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla, och scilla ur vilken mörkt lila tulpaner sticker upp här och där. Karin kastade ut lökarna en höst för några år sedan och grävde ner dem där de landat. Därav den lätt förvildade, naturliga ”looken”. Under den blå mattan har sex av parets älskade katter fått sin sista vila. När det skira vårfloret är över tar aklejer vid tillsammans med klotformade, lilarosa allium. Under sensommaren och hösten fortsätter Minneslunden att blomma i purpur och lila i form av höstastrar, tidlösa och flox.

vall_ide_MG_8529

vall_formkl_MG_8394_

De formklippta träden stramar upp Karins lite vilda och naturliga planteringsstil.

Växthus8372

Intill minneslunden ligger Karins och Håkans åttkantiga växthus. Det kikar vi lite närmre på längre fram! Vi fördjupar oss också senare i Karins exkusiva samlingar och så blir det ett inlägg från resten av trädgården!

Karins tips för vårfägring:

 • Sätt mycket lökar! Mängder ska det vara! Man uppskattar de tidigaste mest.
 • Håll växterna i en enhetlig färgskala
 • Släng ut lökarna i rabatten och sätt dem där de hamnar. Då blir det en vildare känsla.
 • Kombinera lökarna med vårblommande perenner med vackra blad. Då är de fina även på sommaren. Exemplevis kaukasisik förgätmigej, gulplister, Lamiastrum galebdolon, primulor, Primula denticulata, rosenplister, Lathyrus vernus, lungört, Pulmonaria och ormöga Omphalodes verna

vall_tu_över_3_MG_0367

9 kommentarer

 1. Som jag alltid säger så är jag förtjust i det lite vildare istället för det planerade. Spännande att få ser mer från trädgården.
  Fin fredag kväll!
  Kram Eva

 2. Såå vackert och inspirerande – här skall kastas lökar i höst !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  PS. Nu har jag gjort din vackra Raw foodtårta tills vi får gäster ikväll DS.

  • Tack, Isa!
   Härligt med rawfoodtårtan! Monika är superbra på det där med rawfoodrecept. och just desserter och bakverk kan ju få de största skeptiker att falla för rawfood! Ha en trevlig lördag kväll!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s