Här har visst vårsolen trillat ner!

Jo jag tror bestämt att en så där lagom blek vårsol varit på snabbvisit och placerat ut mängder med narcisslökar i Anitas trädgård. Ni minns väl – hennes romantiska rosträdgård, den med himmelsblå mattor av scilla? Och vita av snödroppar? Bara några veckor senare är de alltså gula och cremefärgade. Som vårsolen.

It must be the early, pale, spring sun that has payed a visit to Anita’s romantic garden and planted masses of yellow/cream bulbs. The ground was covered in white a couple of weeks ago, turned into blue, and is now reflecting the sun.

20_MG_0501

Så klart är det Anita som planterat alla lökarna, inte solen. Några, de allra första satte faktsikt husets förra ägare, den förr i tiden så populäre vissångaren, Lennart Kjellgren ut. Sedan har Anita forstatt. Varje vår sätter hon hundratals påskliljelökar. Jo, du läste rätt. Varje vår. Så fort påskhelgen är över går hon till byns blomsterbutiker och frågar försynt om hon kan få köpa överblivna krukor med påskliljor till ett lägre pris. Ofta utan att behöva betala för dem alls. För efter påsk – då vill ingen köpa påskliljor i kruka.

14_MG_0450

Den knallblå färgen på trädgårdsmöblerna har Anita valt efter scillornas nyans.

Det är inte bara vanliga, gula påskliljor som gömmer sig i mattorna. Här finns flera olika sorter av narcisser.

Dessutom finns det flera andra godbitar, som inte tillhör narcissläktet, men som går i samma färgskala. Till vänster en vtiblommande kabbeleka, Caltha palustris var. alba,   i mitten en gul kejsarkrona, Fritillaria imperialis ‘Lutea’, och till höger en fylld blodört Sanguinaria canadensis ‘Multiplex’.

21_MG_0525Anita har ofta sällskap när hon är ute i trädgården.

29_MG_0586

Text: Åsa, Foto: Monika

Annonser

5 comments

  1. När jag var liten hade vi ett gyllene band av vildpåskliljor i bäckaslänten i mina föräldrars trädgård i Halland. Jag grävde upp några innan huset såldes, och fick några till från en bondgård några kilometer därifrån förra våren. Hoppas att de ska trivas hos mig i Kolmården också! Enda stället i Östergötland där jag har sett den sortens påskliljor är vid Leonardsbergs herrgård i Norrköping, men i Halland växer de utanför många gamla gårdar. ( Folk klipper gräset för noga, så inne i trädgårdarna har de försvunnit)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s