Utblick i trädgårdsvärlden

En spaning utåt i världen. Genom vårt trädgårdsfönster. Växter, trädgård, TV, böcker, tidningar, tillbehör, trender osv. Med någon slags trädgårdsanknytning.imageVi gillar Trädgårdspoddens initiativ att lyfta fram kvinnliga trädgårdsinspiratörer. Och är så klart superstolta över att få vara med på deras lista! Det var på årets trädgårdsmässa i Malmö som frustrationen började bubbla hos Hanna (Tages trädgård) och Åsa (Trädgården På Höjden) när de såg att på scen stod samma, gamla trädgårdsmänniskor som vi ser år efter år. Och de flesta är män. Trots att det finns massor med inpsirerande, duktiga trädgårdskvinnor ute i landet. Efter ett upprop på Trädgårdspodden och på Instagram sattes snabbt en lång lista över kvinnliga trädgårdsinspiratörer ihop. In och kika! http://www.tradgardspodden.se/tradgardsboosten/

 

Nu har stora trädgårdsboksläppet dragit igång. Massa trädgårdsböcker ges det ut den närmaste tiden. En stor del av dem handlar om….Grönsaksodling och köksträdgårdar. Någon som är förvånad? En väldans bra trend tycker vi och hoppas att rörelsen är mer ihållande än en trend. Gillar att trädgårdsböckerna handlar om mat och matböckerna handlar om växter, trädgård och odling.

Mest skrivs det om Sara Bäckmos ”Skillnadens Trädgård – Ekologiskt trädgårdsskafferi” (Roos & Tegnér), som toppar Bokus försäljningslista över Hem&Trädgård, och ligger 2:a på hela deras försäljningslista! Grattis Sara! Men det kommersom sagt ut många fler köksträdgårdsböcker, bl a av Eva Robild, Karin Eliasson, Lena Israelsson och Sanna Töringe. Sannas ”Köksträdgården” (Semic), med fotografier av Lina Karna Kippel ser vi verkligen fram emot. På Semic ges också ”Flora” av Josefine Jäger ut. Om att göra juicer och andra drycker på växter av allehanda slag. Har tjuvkikat lite i den; ser jättefin och spännande ut! Vi får allt återkomma till vårens trädgårdsbokflod!
12821344_10153917839162512_1617965779730249203_nYes, sättpotatisdags! Åbergs i Ystad visar sin välfyllda sättpotatishylla, med en stor del Larsvikens över 60 sättpotatissorter. Underbart, blir ett besök hos dem i påskveckan (om man vågar, de där 60 sorternas pelargonerna i undre bilden kan bli farliga….).  Det blir ju så väldigt mycket roligare att odla och skörda potatis när man har 6-7 sorter (vilket är vad jag har plats för…) istället för bara en. Foto: Åbergs Trädgård.

Man kan välja tidiga sorter och sorter som går att lagra länge. Sorter som passar bäst att kokas, att gäras sallad på eller att ugnsrostas. Eller varför inte testa vildsorter? Och några röda och en blå piggar ju upp….Är Åbergs och Larsviken för långt borta så misströsta icke! Larsviken har nätbutik och skickar över hela landet. (Och på Mona Bloms fina Instagramkonto ser vi att sättpotatissortimentet just uppdaterats på Slottsträdgården Ulriksdal också.) Bilderna ovan från Larviken. Till vänster Casablanca, som är en av mina favoriter. I mitten Cerisa och till höger Salad Blue.

IMG_20150810_105204 (2)Palettblad är på G. En retroväxt, som det fnysts på näsan åt tillräckligt länge för att den ska bli poppis igen. En allroundväxt, som funkar lika bra i sommarkrukan som färgglatt blad sällskap åt sommarblommor, som utfyllnad i rabatten. Och som krukväxt på vintern.Såg den i allehanda planteringar i USA i somras, här i en plantering i en park i Baltimore, Maryland. Planteringarna var tävlingsbidrag från lokala trädgårdsdesigners. Terra Nova Nurseries, de som tagit fram en enorm mängd heuchera för några år sedan, hade palettblad som som stor nyhetsserie förra året. 

DSC_9471Skogsberg & Smart använder palettbladssticklingar för att lyfta fram sin serie Hurricane. Foto: Malin Lindner, Skogsberg & Smart

dsc_1033-01.jpegViktigaste spaningen är kanske är ändå….Den är på G!! Våren alltså! Massor med snödroppar och blommande trolhasslar i Lunds Botaniska trädgård! (Foto: Åsa)

 

 

 

 

Annonser

5 comments

 1. Saras bok är på väg till mig nu och Sannas böcker har varenda en tror jag. Flora verkar intressant, drycker från växtriket är helt klart närande och hälsosamt.
  Lite kul att jag nu har några sticklingar av palettblad som ska fylla ut mina utekrukor. En gammaldag växt som är populär igen.
  I år ska jag för första gången sätta några tidig potatis i pallkrage, det blir spännande. Har odlat i hinkar tidigare och det har gått riktigt bra. Maken odlar sen potatis i land men jag tycker det är kul att prova lite annat.
  Kram Eva

 2. Palettblad et er retrovekst ja, og jeg husker at jeg hadde mange av de på 80 tallet 🙂
  De er veldig fine, og jeg kunne godt tenke meg å ha noen nye av de.

  God søndag!

 3. Åh, fantastiskt med nya,minspirerande trädgårdsböcker, fast de borde komma på hösten, när man har tid att läsa. Vi ska inte glömma Karin Berglund, hennes nya bok kommer i veckan. Längtar. Hon är bäst.
  Hälsar
  Marta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s