I igelkotten Kurts trädgård

Häromdagen besökte vi Karins och Håkans vackra Minneslund med blommande magnolia och lila tulpaner i en matta i blått och vitt. Läs här. Nu tar vi en titt på resten av trädgården. Vy8462

Att Karin är estetiker ut i fingerspetsarna går inte att ta miste på. Färg och form är viktigt. Trots flera tydligt avgränsade rum känns trädgården homogen och behagligt fridfull. Det är som om tyngden lättar från axlarna när jag träder in genom trädgårdsporten.

Vy0275

Kanske är det rabatternas och häckarnas mjuka, organiska former som gör mig lugn. Eller de harmoniska färgerna. Men också den lummighet som de nyutslagna träden och buskarna ger, förstärkt av att marken redan nu i april är helt täckt av grönska.

vall_damm_över_MG_0240

En så vacker och rogivande trädgård måste förstås ha platser där man kan sitta och bara beundra och iaktta, följa årstidernas växlingar och koppla av. Alldeles intill uteplatsen rinner ett litet vattenfall ner i en damm. Till dammen lockas insekter och då kommer förstås fåglarna för att få sig en bit mat. Här håller också igelkotten Kurt till. Ja, förmodligen är det olika Kurtar som kommit hit under de tretton år som Karin och Håkan bott här. Ibland har Kurt fött ungar, men Kurt heter igelkotten i alla fall.

Växterna får fritt spelrum i rabatterna, de får fröså sig och bre ut sig som de vill. Så länge de inte inkräktar för mycket på sina grannar och så länge de har rätt färg. Jag rensar inte så mycket, säger Karin. Då kanske jag rensar bort en värdefull fröplanta.

Skulle blodörten, Sanguinaria canadensis (i mitten) eller den blå presidentsippan, Jeffersonia dubia, (till höger) fröa av sig, gäller det ju att vara med!

Karins trädgårdsintresse väcktes redan i 6-årsåldern då hon fick en egen jordplätt utanför lekstugan att odla på. Här sådde och planterade hon blommor som hon fick av sin mamma, och av grannarna. ”Sen kom mamma och undrade vad det var för vacker blomma jag hade i min rabatt, så fick jag dela med mig till henne” skrattat Karin.

Har ni gissat Karins älsklingfärg? Tulpanen ‘Queen of Night’ passar i alla fall väl in i färgskalan.

vall_glans_MG_8451

Sitt stora trädgårdsintresse delar Karin med sambon Håkan. Men han håller sig mest i sitt lilla växthus där han har en imponerande samling av ovanliga lökväxter. Där blommar det från oktober till maj, när det är lågsäsong i trädgården. Fast en och annan lökväxt hittar ut från växthuset till Karins rabatter. Och det kan de väl få göra. Så länge de har rätt färg.

Text: Åsa, Foto: Monika

6 kommentarer

  1. Alltså, det är alltid lika inspirerande att kika in här. Fantastisk text till fantastiska bilder om fantastiska trädgårdar. Det är bara att njuta och låta sig inspireras !
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s