Sommarblommor som vill sås nu

Har ni tjuvstartat? Börjat så olika sommarblommor som står i sina som krukor på fönsterbrädan? Kanske är de lite långa och rangliga vid det här laget då? Det är lätt att bli för ivrig och börja så för tidigt. Men nu, kring mitten på mars, är lagom tid att så en del av dem. Andra, som vallmo och rosenskära, blir oftast bäst med direktsådd ute senare i vår. Här är några som blir glada över att komma i krukor för förgroning på fönsterbrädan.

These annuals can be sown now in March!

_MG_9993

Violer och penséer kan förvisso börja sås redan i januari och februari, om man vill ha dem att blomma under sena våren. Men då vill det till att man kan sätta dem svalt och ljust direkt. Extrabelysning och sval källare, eller uppvärmt växthus alltså. Har man inte det, är det bättre att vänta tills mars. Tänk på att violer är ljusgroende, så täck bara med tunnt lager jord, eller ingen alls. Här är den mörka skönheten ‘Molly Sanderson’. Själv sådde jag just en annan svart sort, ‘Atlas Black’ och den läckert gröngula ‘Envy’.

_MG_2694

Zinnia, Zinnia elegans, är en fantastisk sommarblomma, finns i hur många färger, former och varianter som helst. Visst ser den lite svårodlad och kinkig ut? Men alls icke! Sår man inne i mars och april kommer den hur fint som helst!  Här sorten ‘Peppermint Stick’, en mix med randiga och prickiga, fluffiga blommor i olika färger. Kan man bli annat än glad av den? Frön från Impecta. Sådde zinnia också igår, och testar några från Cupcakeserien, där blommorna alltså ska likna små supcakes.

_90A6594

Petunia har lite ”töntstämpel” över sig. Det har liksom blivit lite too much av alla surfinior som väller över altanernas ampelkanter. Själv är jag svag för de fluffiga, fyllda formerna. De kan också sås lite tidigare, som i februari, men funkar utmärkt att så nu i mars. ‘Double Cascade Blue’ är urläckert mörklila, en färg och blomform helt i min smak. Jag var faktiskt väldigt nöjd med den. Från Plants of Distinction.

_90A4514

Lejongap, Antirrhinum majus, är ett måste hos mig! Det kommer hela tiden nya, roliga sorter som är kul att testa. Den här randiga lyste verkligen upp i köksträdgården. ‘Purple Twist’ heter den, från Plants of Distinction. Blommorna varierade lite i hur randningen blev.

© M Norrby-4793

Praktvädd, Scabiosa atropurpurea, går oftast, som det latinska namnet antyder i rödlila färger. Det finns flera snygga svarta, vinröda, mörklila sorter. Men sorterna som går i rosa och blått är inte heller fy skam. Här rosa ‘Salmon Queen’.

Text: Åsa, Foto: Monika

 

 

 

Annonser

2 comments

 1. Jodå, här har det såtts i helgen, en vit dubbel rosenskära bl.a.
  Har också lite blomsterfröer som får vänta för direktsådd ute.
  Härliga bilder hos dig!
  Ha det fint!
  Kram
  Jenny

 2. Jag sår inte så mycket för jag har svårt att hinna sköta om mina sådder men rosenskära blir det så måningom och även Zinnia som jag helt enkelt älskar.
  Kram Eva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s