Om julrosens unika blomma

_MG_6679

Julrosens blomma ser väl ut som…tja, vilken blomma som helst. Inget speciellt med den väl? Fel fel fel! Julrosens blomma är oerhört speciell.

julros sv.spetsigtblad#E970

Jo visst, den ser ut som ärketypen av en blomma, som en sådan man ritar om man ska rita just en blomma. En ring med ståndare och pistiller i mitten, omgiven av fem, sex, sju kronblad runt omkring. Precis som en julros. Men det som på julrosblomman ser ut som kronblad – det är inga kronblad utan i själva verket foderblad (som hos andra växter sitter som ett skyddande hölje runt blomknopparna).

Runt ståndarna i mitten av blomman sitter ytterligare en krans som man lätt får för sig är en del av förökningsorganen. Men dessa är i själva verket de tillbakabildade kronbladen och kallas nektargömmen.

julros rosa_MG_4248

Hos de fyllda formerna har nektargömmena utvecklats till riktiga kronblad. På den här fyllda, rosa julrosen består  alltså den yttersta kransen av rosa blad, av omvandlade foderblad, medan de inre, rosa bladen är riktiga kronblad.

Det finns ett tjugotal julrosarter, varav kanske hälften odlas i trädgårdar. De som på senare år exploderat i popularatiet och tillgänglighet, samtidigt som priset sjunkit drastiskt, tillhör i många fall  ”orientalishybriderna”, Helleborus x hybridus. Orientalishybriderna förekommer i många olika färger, mönster och former.Sorterna har sällan namn, utöver sådana som beskriver utseendet. Härvisar vide vanligaste formerna, mönstringarna och färgerna.

julros1 (3)

Förutom fyllda och enkla former finns också anemoneblommande sorter där nektargömmena är delvis omvandlade till riktiga kronblad. På de vackraste varianterna är gömmena bara runt en halv centimeter långa och sitter i tät, jämn ring.

Blommorna är inte alltid enfärgade, utan kan ha olika mönster.

julros prickig hallon_#E9B7

Prickiga: Prickar av varierande storlek, täthet och ”utbredning”.

┬®mnorrby-4239

Strimmiga: Foderbladens vener har en avvikande färg, oftast mörka mot ljusa foderblad (vita, ljusrosa, gula, cremefärgade), ofta är nektargömmena också mörkare.

┬®mnorrby-5723

Picotee: färgtonad, mörkare i ytterkanterna av foderbladen, som blir ljusare och ljusare ju närmre fästet man kommer. Finessen med dessa är att de är tjusigt mönstrade även på blommans utsida.

julros hallonr+Âd fr si#E978

Även om det kan kännas som att julrosor förekommer alla möjliga färger, är skalan begränsad till främst kalla färger som tar avstamp i det rosa.

Rosa och röda är de vanligaste färgerna. De flesta tänkbara rosa nyanser förekommer. Har hittills inte stött på någon cerise! Och rktigt röda finns egentligen inte heller, men en rosa nyans kan dra mycket åt rött.

┬®mnorrby-4186

Vita förekommer, men riktigt kritvita är ganska ovanliga, ofta skiftar dem över i antingen rosa, creme eller grönt

julros aprikos m prick#E97F

Gula och aprikos är det varmaste man kommer i julrosfärg. Det är ovanliga nyanser och därför åtråvärda. Närvaron av rosa är påtaglig i de aprikos sorterna, men faktiskt ganska ofta i sorter som sålts som gula. Andra gula sorter är milt, ljusgula, och kan gå mot cremefärgade. julros sv.runda blad_M#E974

 Lila, purpur och svart. Riktigt svarta blommor finns ju egentligen inte, men hos julrosor finns så mörkt lila och purpurfärgade eller så mörkt blågrå man kan komma i svartskalan.

julros gr+Ân_MG_4266

Gröntonade: Många sorter har också olika mycket inslag av grönt i blomman.

Kombinationer av dessa färger, former och mönster förekommer sedan nästintill i det oändliga!

Väcks habegäret hos dig också?

Vanliga plantskolor brukar nu för tiden i alla fall ha både den vita H. niger och ett par rosa varianter av H. x hybridus (inte sällan under det gamla namnet H. orientalis).

Men vill man komma åt de roligare sorterna så har Ulriksdals Trädgård i Kivik på Österlen ett stort sortiment, även av andra Helleborus arter och korsningar. www.julrosor.se

Olika sorter att välja på hittar man på: Gartneriet Spiren i Danmark, som brukar finnas på trädgårdsmässorna i Sverige med en rejäl laddning julrosor i olika färger och former. Har också postorderförsäljning. www.gartnerietspiren.dk

Boktips: Julerosor och påskeklokker av Claus Dalby  ISBN 978-87-641-0468-4 Klematis Forlag.

_MG_6675

Text: Åsa, Foto: anemoneblommande: Åsa, alla övriga: Monika

Annonser

2 kommentarer

  1. Vilket bra inlägg. Ska nog ta reda på vilka jag har det står en i varje rabatt älskar dom och hittar ofta en ny varje år eller flera. Sen är det ju det där med att få plats, de är ju inte lika små som när man köper dom inom ett år är de stora sånt man kanske inte alltid tänker på när man köper dom.
    Kul att ni kikade in till mig det är så roligt när bloggare hör av sig
    Ha nu en härlig vårdag
    Kram Meta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s