Entrén där Norrland möter Japan

Den där smala plätten mellan huset och gatan, hur många lyckas få till någonting snyggt och användbart av den? Ulrika i Hudiksvall har lyckats superbra! Hennes remsa har blivit en tjusig österländsk trädgård som flirtar modigt med den norrländska naturen. Den blir också en spännande entré till resten av trädgården och har en mysig uteplats dessutom.

That narrow piece of garden between the street outside ad the house, how difficult isn’t it to make something useful and nice of that? Ulrika in northern Sweden has successfully turned the part to an asiatic garden, an exciting entrance to the rest of her beautiful garden, as well as a nice spot for a cold beer with her husband on warm summer evenings.

Entre6524

Varje morgon på väg till arbete och skola möts Ulrika Linde och hennes familj av den härliga entréträdgård som breder ut sig från ytterdörren och ut mot gatan i villaområdet utanför Hudiksvall. Vilken start på dagen att få höra det hemtrevliga kraset från den grova singeln under skorna och porlet från den egenhändigt borrade vattenstenen.

Entrehund6397

Här har Ulrika låtit österländsk stramhet flirta med den norrländska skogen. Egentligen är det boxern Patsy som är upphov till den vackra entréträdgården. För att barnen skulle kunna släppa ut henne på egen hand, behövdes ett staket som också gav en efterlängtad avskärmning från bilarna på gatan utanför. På köpet fick Ulrika en uteplats som hon länge drömt om. Ljumma sommarkvällar sitter hon och maken Anders i de svarta vilfåtöljerna med en kall öl och njuter av vattenporlet och rökdimmornas snirkliga väg bland funkior och lönnar.

Ur en liten grop väller det fram rök och vatten bubblar upp som ur en hemlig källa i skogen. En röd japansk lönn och krukor med funkior och bambu ger en asiatisk känsla.

Gång6519

Från skogen kommer trampstenarna som placerats ut i entréträdgårdens grova singel. Skingrade rökdimmor kommer från den hemborrade vattenstenen.

_MG_6523

Naturmaterial och mycket gröna blad ger trädgården en lugn, skön bas. I entréträdgården står gröna växter i krukor på en bädd av grov singel.

_MG_6529

Går man till vänster från entréträdgården, får man gå på Ulrikas snabblagda stengång till växthuset och resten av trädgården.

Växthus6494

Jamen det där växthuset vill vi ju titta närmare på, ser jättefint ut ju! Så snyggt hon har fått till med planteringarna runtomkring. Vi återkommer till växthuset i ett senare inlägg!

_MG_6460

Och självklart vill vi fortsätta runt och titta i hela trädgården med köksträdgård, damm, snyggt färgkomponerade rabatter och mysiga gångar. Så håll utkik, det kommer mer härifrån snart!_MG_6505

Och efter att ha gått runt hela trädgården är man så tillbaka på framsidan med trampstenar och mystisk dimrök.

Tyvärr har Patsy gått bort, sedan vi gjorde reportaget. Familjen har också utökats med dottern Maja.

Text: Åsa Foto: Monika

 

 

Annonser

3 kommentarer

  1. Vilken underbar trädgård. Många inspirerande hörn och gruset älskar jag. Vi tar bort mer och mer av gräset var år och ersätter med grus och vi fortsätter i år med.. 🙂
    Ha en fortsatt fin helg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s