Rabattens Dr Cooper

Sheldon Cooper, en av huvudpersonerna – ja kanske till och med huvudpersonen i TV-serien Big Bang theory, har svårt att acceptera att han ännu inte fått Nobelpriset i fysik. I sitt eget tycke är han ju världens bästa forskare i fysik. Kanske har han fått en diagnos som förklarar delar av hans speciella  personlighet, kanske har seriens skapare sett till att karaktären nästan passar in på några olika diagnoser, men inte fullt ut till någon specifik. Sheldon är oerhört intelligent, men har svårt att förstå det där med mänskliga relationer. Empati är inte något att skryta med i hans värld men hans IQ låter honom lära sig vad han ska säga och göra i olika situationer. Han har en flickvän, men något intimt umgänge förekommer inte, bortkastad tid och lite äckligt tycker Sheldon. På videon här kan man se lite av Sheldons personlighet.

Sheldon är en nörd, en nördarnas nörd som förutom fysik älskar Star Wars och seriealbum. Saker och ting måste gå till på bestämda sätt, hämtmaten följer vissa mönster, han får panik om indisk mat hämtas på fel veckodag.

© M Norrby-7080Finns det nån växt som Sheldon?Jag tänker på myskmadran, Gallium odoratum. Även om man irriterar sig vansinnigt på Sheldon många gånger, kan man inte låta bli att tycka att han är ganska charmig ändå. Sätter man honom i en rabatt med färgglada blommor lägger ingen märke till honom. Är rabatten dessutom solig trycks han snart undan och krymper ihop. Mobbad i skolan och faktsikt också av en del på institutionen. Som på bilden, kan en enda fägglad viva ta all uppmärksamhet från myskmadran, som ändå täcker marken kring vivan.

_90A5363

_90A5370

Men i rätt sammanhang, på en vetenskaplig institution, eller i den skuggiga lunden, och med lite mer försynt sällskap, kan både myskmadran och Sheldon bre ut sig och ta plats och trivas ypperligt!

© M Norrby-7178

Det har många gånger utfärdats en ogräsvarning på myskmadran. Den kan ta över det mesta i sin omgivning, och nog kan Sheldon bli too much också i sin enorma tro på sig själv, och övertygelse om sin egen förträfflighet. Själv har jag myskmadra just i en solig perennrabatt och där får den inte en chans att bli till något ogräs, där finns andra som glänser och tränger undan.

_MG_1914

Och tillsammans med rumskamraten Leonard, och de andra vännerna blir tillvaron för Sheldon och myskmadran en konkurrensfylld, trätande och på något sätt ändå kärleksfull relation.

Text: Åsa Foto: Monika

 

Annonser

2 kommentarer

 1. Jag är så förtjust i myskmadran men av någon anledning tog den slut hos mig, tror det var för torrt. Jag ska skaffa den igen och plantera på en annan plats.
  Kram Eva

 2. Jag sådde frön av myskmadra den 8/2 men än så länge tittar de inte upp.
  Läste sen någonstans att det är bäst att så dem på hösten.
  Vet du om den är en vanlig växt på plantskolor? Åbergs trädgård i Ystad kanske har?
  Ha en skön och solig påskhelg!
  Kram
  Jenny

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s