Vår i växthuset

2143

Tidigt på trädgårdssäsongen, när fleecetröjan är ett måste och handskarna inte bara ska hålla fukten, utan även kylan ute, då, när man längtar efter att fika ute men så fort man håller sig stilla blir det bitigt, läskigt kallt. Då är ju ett växthus som allra bäst! Man sitter ute i trädgården, ser all spirande grönska, alla hoppfulla knoppar och perennernas nyvakna skott i rabatterna, genom glaset, men är skyddad från den bitigaste vårvinden. Och ja, sommarkvällar som inte räknas till de ljummare, är ju också växthusets höjdstunder. Och då har vi inte kommit till odlingen ens.

vår8518Idag tittar vi in i Karins och Håkans lilla växthus. Ni minns dem? Med den fina minneslunden med lila tulpaner? Och med igeloktten Kurt vid den lilla dammen?  Ett växthus behöver inte vara fyrkantigt. Ett runt, eller som här, 12-kantigt, växthus ger ett både mjukare och samtidigt lite elegantare intryck.

vår8491

När Karin och Håkan byggde sitt växthus 1993, var det främst för odling av tomater och annat matnyttigt. Ambitioner som snart övergavs. Odlingslusten och växtintresset får de utlopp för i den härliga trädgården. Nej, en plats att njuta, koppla av och söka skydd för busigt väder på, kändes viktigare efter ett par år. Odlingsbäddarna täcktes med smågatsten, ett material som känns mer levande än betongsten. Med bord, stolar och hylla förvandlades växthuset till det lusthus – njutningshus som de behövde. Strategiskt placerat mitt i trädgården har man utsikt över blommor och blad åt alla håll.

– Här sitter jag så fort jag är ledig, säger Karin. Vi har dragit in vatten och el, vilket underlättar skötseln. Vi är jättenöjda med vårt lusthus, säger Karin. Det enda vi möjligen skulle gjort annorlunda är att vi skulle valt svarta profiler.

De grönskande grenarna från en vindruvsstock klär in taket och ger skön skugga under heta sommardagar.

Med krukor i terracotta, formklippt myrten och rostiga järnsaker har Karin pyntat växthuset i sin egen smak. Enkelt, vackert, rogivande. vår8490

Känsliga kryddväxter, som rosmarin och timjan övervintras i krukor i växthuset. De är ju dessutom väldigt vackra och passar in i den lite sparsmakade stilen.

Fast några dekorationer får vara här. Noga utvalda och sådär lagom kontrasterande. Och förstås i Karins favoritfärg – lila.

vall_kle_MG_2210

Samma färg har den ursnygga klematisen Clematis florida var. Sieboldiana som tyvärr inte är härdig i Sverige, men trivs ypperligt i växthuset som hålls frostfritt på vintern. 5-10 grader är lagom vintertemperatur.

Penséerna har inte övervintrat, utan är nyinköpta och får stå för en del av vårdekorationen. Pelargonerna trivs förstås jättebra i ett lätt uppvärmt växthus.

vår8461

Karins växthus

Fabrikat Classicum

Material Aluminium

Storlek 8 m2

Mark Smågatsten

Odlar Inte mycket, Har några krukor med formklippt myrten…

Gör i växthuset tar igen sig efter trädgårdsarbetet

vall_kruka_MG_0402

Text: Åsa, Foto: Monika

De fina ljusgröna tekopparna har keramiker Fia Tjernström gjort

4 kommentarer

  1. Härligt växt/lusthus! Det är en dröm att ha värme i växthuset under vintern men det kommer att förbli en dröm.
    Glad Påsk!
    Kram Eva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s