Odla egen ramslök!

_90A0335Har du kännt en intensiv doft av lök blandad med vitlök i en skogsdunge i april-maj? Då är det säkert ett ramslöksbestånd du gått förbi. Ingen har väl lyckats undgå alla recept och bilder på och med ramslök, som publicerats i tidningar och sociala medier de senast åren. För ramslök är en riktig trendgröda och trendråvara nu! Och det med rätta. Egentligen är det underligare att det varit så tyst omkring den tidigare än att den blivit megakändis på sistone.┬® M Norrby-0372 Allium ursinus heter den på latin och är släkt med vitlök, gräslök och andra vanliga matlökar, såväl som med prydnadslökar, de där stora lila bollarna ni vet. Man hittar den i skogar, dungar och skuggiga slänter i södra Sverige, främst Skåne, Öland, Gotland och på Kinnekulle. Fuktiga, väldränerade lövskogar och lundar, ofta längs kusterna, är bra ställen att leta på. Själv plockar jag vid en övergiven gammal gård som fallit i ruiner, dit inte många människor hittar. Har man inget bra ramslöksställe i närheten kan man dock odla egen i trädgården.

Antingen köper man frön och sår, eller sätter man lökar. Ofta hittar man krukor med lökar nu på våren. De kan upplevas som ganska dyra, men ger man sig på att så istället, förstår man snart att en kruka med några lökar faktiskt kostar en slant att få fram. Fröodlingen tar sin lilla tid och fröna är inte alldeles enkla att få att gro.

_90A1068

Skogar och dungar som naturlig växtplats, antyder att den trivs bäst i halvskugga-skugga. Fukt gillar ramslöken, men väldränerat och mullrikt. En trädgårdslund är en ypperlig växtplats för ramslök, om den är stor vill säga….

_90A1049För ramslöken är det allt eller inget som gäller! Där den trivs kan den bli ett besvärligt ogräs. Säkrast är kanske att sätta den i ett skuggigt hörn av trädgården där det är okej om den brer ut sig, eller inne i ett buskage. Se bara till att den har fuktigt under vår och höst, men inte så blött att lökarna ruttnar. Gotland och Kinnekulle….det låter kalkrikt… O jo, mycket riktigt, högt pH, vill ramslöken ha, så tillför gärna lite kalk vid plantering.

┬® M Norrby-0359Det är främst de för lökväxter ovanligt breda bladen man äter (fast blomknopparna kan ätas som karpis). 2-5 centimeter breda är de ungefär och ganska lika liljekonvaljeblad (Convallaria majalis). Den senare är mycket giftig  så försäkra dig om att det verkligen är ramslök du plockar! I april, när ramslöksbladen kommer upp, brukar dock inga liljekonvaljer hunnit bilda blad, och när liljekonvaljbladen kommit upp, blommar ramslöken med vita, stjärnlika blommor, som knappast kan förväxlas med konvaljer. Ett knep är att lukta sig rätt. Bara ramslöken har den karakteristiska lök-vitlöksdoften.

┬® M Norrby-28

Jaha, här står man då med sina stora eller lilla ramslöksskörd – vad gör jag med alla bladen? Varför inte en ramslökspesto till en enkel pastalunch, som här till sallad, eller på en rostad eller grillad brödbit? En grön soppa gjord på lika delar ramslök, nässlor och kirskål blir en härlig vårlunch. Är man grillsugen, gör man min favorit – ramslökssmör. Finhacka en näve ramslöksblad, bland i mjukrört smör tillsammans med flingsalt och chiliflakes. Supergott att lägga på grillat kött och grillade majskolvar! Ramslök är godast färsk, en del av smaken försvinner vid upphettning (därför behövs större mängd i en tillagad soppa, än i rätterna gjorda på färska blad). En del, men inte all, smak försvinner också vid torkning. Men oj, vad jag har varit glad för min torkade ramslök i vinter. Jag smular den över ugnsrostad potatis, sallad, omelett, pizza mm. Ett par timmar i i varmluftsugn på 70 grader. Tre plåtar åt gången och några omgångar, så blev det en liten burk och hela huset luktade ramslök….På sidan Ramslöksfrossa finns massor med info om ramslök och olika recept http://www.ramslökbymalena.se/

_90A1055

Text: Åsa Foto: Monika

Annonser

8 kommentarer

 1. Åh, vilka ramslöksbilder! Jag planterade några lökar under schersminbuskarna förra året och nu kommer de så fint. Hoppas verkligen att de kommer att trivas här – trots all kirskål.
  Kram Eva

 2. Så inspirerande och lärorikt inlägg – den här löken måste jag hålla utkik efter i handelsträdgården eller på trädgårdsmässan!
  Så vackert med stora mattor av den !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

 3. Måste erkänna att jag inte gillar doften. Lite för mycket, men det är väldigt vackert och gott. Bra att du kommenterade att liljekonvaljen är giftig för det har skett förväxlingar och ju populärare ramslöken blir desto fler kikar efter den.

 4. Att få till det med frö är inte enkelt och att sätta lök är inte enkelt heller. Jag har försökt i många år och förra året hade jag ett par plantor (en egen frösådd och några köpta lökar). Vi får se om de breder ut sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s