Trädgårdsbacillen i Hälsingland

Snabbt ska det gå när Ulrika fått en ny idé. Ny uteplats, nytt stuk på växthuset och nya rabatter-allt görs med snabbaste och enklaste metod. Och vackert och mysigt blir det! ”Tänk om jag vill göra nytt om ett par år, då är det ju dumt att vara för noggrann”, säger Ulrika glatt. Minns ni hennes fina entré, den som hade drag av både Japan och Norrland? Nu drar vi oss vidare från entréträdgården och går runt i resten av trädgården. Häng med! Växthus6494När vi lämnar den vackra entréträdgården och öppnar grinden till vänster, ställs vi inför ett svårt val. Rakt fram leder en smal, stenlagd gång in i ett inbjudande växthus, där vi längst in skymtar ett dignande persikoträd. Till vänster från stengången går en ännu smalare stig in till en köksträdgård, inhägnad av en gärdsgård, mot vilken gammeldags rosor lutar sig avslappnat. Till höger om stengången öppnar sig resten av den drygt sjuhundra kvadratmeter stora trädgården där vi anar både vattenblänk, en mysig uteplats, häckar, grindar och några alldeles underbara mörklila vallmo. Självklart hinner vi med att se alltihop, men herregud, hur ska jag kunna välja vilken väg jag ska gå först? Det ser ju så spännande och vackert ut alltihop. Växthuset är så mysigt och fint, så det får ett eget inlägg lite längre fram.

_MG_6647Köksträdgården vinner. Det visar sig att det en gång var en Köksträdgård, med grönsaker, bär och kryddor, men alltmer har prydnadsväxterna vunnit mark även här.

I pallkragarna har rosenskära och andra sommarblommor successivt trängt undan sallat, morötter och dill.

Regnmoln6475

Den grånade, höga gärdesgården har Ulrika och maken Anders snickrat av granslanor de huggit i skogen. På andra sidan gärdesgården gömmer sig en obebygd tomt som blev till salu för något år sedan. En bit obruten mark, utan vare sig buskar eller perenner är svårt för en trädgårdsfantast att motstå. Ulrika och grannen på andra sidan tomten bestämde sig för att köpa halva var. Gångarna är påbörjade, rosenpergolan kvar på drömstadiet ännu.Grind6580

När Ulrika, Anders och då tvåårige sonen Robin flyttade hit 1996, fanns här fyra bärbuskar, en kaprifol, en sockertoppsgran och några ölandstokar. Inga häckar och inget staket. ”Jag började göra rabatter på framsidan längs huset- precis som man inte ska göra”, skrattar Ulrika. ”Så körde jag med ”Karlssons blandning”, en av varje. Nu sätter jag minst sju av varje.” I början var det barnens trädgård, med en stor lekyta utanför uterummet. Ulrika nöjde sig med att odla dahlior, som hon lärt av farmor och farfar. Växtintresset fanns där, men främst för krukväxterna på fönsterbrädan. Så hände det sig en dag att maken kom i samspråk med en bekant på golfbanan. ”Jaså, håller din fru också på med växter? Det gör ju min med, de kanske kunde träffas någon gång.”

Det blev början till en lång trädgårdsvänskap. ”Golffrun” värvade Ulrika till Trädgårdsodlarna i Hudiksvall och sedan var det kört. Drabbad av ”trädgårdsbacillen” upplöste Ulrika snabbt barnens monopol på trädgården och satte igång att odla. Bacillen visade sig vara smittsam. Kanske är det en speciell sort som florerar i Hudiksvall, med det tydliga symptomet växthus. Mamma, moster, flera grannar och vänner har trillat dit och de flesta har skaffat växthus som sedemera förvandlats till ”njutningshus”, med sittplatser istället för odlingsbäddar. Snirkliggång6659På den hittills oanvända, smala tomtremsan bakom huset lade Ulrika ut vattenslangen för att dra upp former för nya rabatter och gångar. Successivt krympte gräsmattan i takt med att rabatterna blev fler och fler och större och större. I början var det mestadels blommande växter, men allteftersom trädgårdsintresset ökat har blommorna bytts ut mot bladväxter och prydnadsträd- och buskar. Rödbladig perukbuske, stjärnmagnolia och hängblodbok som jag i min enfald trodde var oss sydbor förunnade – kan man verkligen odla dem i Norrland? Uppenbarligen.”Perukbusken fryser visserligen ner varje år, men den kommer ju igen, så det gör ingenting”, berättar Ulrika. ”Någon blomning hinner den inte med, men det är ju för bladens skull jag har den.”

_MG_6443I ett tappert försök att återvinna förlorad mark undrade barnen om de inte kunde få en damm på sin forna yta framför uterummet. Ett klokt drag som Ulrika inte kunde motstå. Där ligger den nu, dammen, med storskogen som bakgrund, kantad av vackra gräs, hostor och höstsilverax. Men när pojkarna tiggde om en studsmatta tog det stopp. Absolut inte i Ulrikas fina trädgård.

Uteplats6584

I Hudiksvalls Trädgårdsodlareförening, där Ulrika numera är aktiv i styrelse och arbetsgrupper, ordnas det ofta trädgårdsbesök och resor. En kväll, när Ulrika kom hem efter ett besök hos en av medlemmarna var hon så full av inspiration och kreativitet att hon genast satte igång med att gräva ut en ny uteplats, trots att klockan redan var 10. Det är klart man måste utnyttja de ljusa norrländska sommarnätterna maximalt. Sonen lurades ut från TV-soffan och hjälpte till med grävandet. Stenen fanns hemma, trädgårdsmöblerna likaså. ”Jag hade hittat dem på ett lågprisvaruhus flera månader tidigare. 200 kr för två stolar och ett bord, det kan man ju inte motstå. De kan alltid vara bra att ha. Och här kom de ju till användning”.

För Ulrika är otålig. När inspirationen strömmar till vill hon sätta igång bums. Inte gå och grunna på bästa metoden och leta efter exakt rätt storlek på grus. Hon använder helst det som finns hemma och bästa metoden är alltid snabbaste metoden. Och någonstans hittar hon energi, när den så behövs. Det mesta har Ulrika gjort själv i trädgården, växthuset undantaget, som Anders byggde med hjälp av en kompis. Ibland, som med uteplatsen, händer det att äldsta sonen Robin hjälper till.

-Jag vet inte om det är för att han tycker det är roligt eller om han insett att i trädgården får han tillfälle att umgås med mamma, säger Ulrika. _MG_6444

Trädgården

Här bor: Ulrika och Anders, sönerna Robin och Oscar (och sedan vi gjorde reportaget har familjen utökats med Maja)

Trädgården: I utkanten av Hudiksvall, zon 4

Njuter som mest i trädgården: Egentligen hela året, kanske allra mest på våren när allting grönskar och man äntligen får gå ut och påta i rabatterna

Trädgården är tråkig: När sniglarna ätit upp en massa blad eller när det varit torrt länge

Text: Åsa Foto: Monika

Annonser

2 kommentarer

  1. Bevare mig för en studsmatta i trädgården! Men staketet som är flätat bitvis vid den lilla sittplatsen är underbart! Ett sådant ska jag göra för att få lite höjd och markering på ett ställe.
    Tack för all härlig inspiration!
    Kram Eva

  2. Känner igen mig i att det ska gå fort. Dock tar det lite tid att fixa de där pinn-staketen men de är så fina och kommar man bara igång så kan det bli maniskt om man har tur 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s