



Jag tog också hjälp av rosgurun nummer ett i vårt land – Lars-Åke Gustavsson, som skrivit de fantastiska böckerna ”Rosor för nordiska trädgårdar”. I skötselboken skriver han ungefär samma som sagts ovan, att rabattrosor, klätterrosor och återblommande buskrosor bör klippas samtidigt som vintertäckningen tas bort (jag vintertäcker aldrig mina rosor, så det säger ju inte mig så mycket), och hänvisar vidare till musöronen. Och så påpekar han att hellre dröja än att ha för bråttom. Efter milda vintrar kan rosorna komma igång långt före björken och då bör man klippa tidigare (en situation som väl är ganska vanlig i just södra Sverige). Han avslutar med att härdiga vildrosor och ”engångsblommande kulturrosor” kan beskäras på vårvintern, ”när snön inte längre utgör något hinder”.
Hur ska man gå till väga då? Det låter vi ”roskungen” Håkan Gidestrand beskriva på bloggen Rose Garden Malevik. http://www.maleviksrosentradgard.blogspot.se/2016/03/dags-att-beskara-rosor-time-for-pruning.html
Text: Åsa, Foto: Monika
Tusen tack till er i gruppen ”vi som stödjer svenska rosensällskapet”, som svarade på min fråga!
Jag har redan börjat beskära mina rosor men har en del kvar. Zon 2.
Kram Eva
Ja, det verkar helt rätt, Eva! Samma här.
Jag beskar mina rosor (Austin) i helgen som gick, gödslade dem och sen kom ett fint vårregn som grädde på moset. Bor i Vittsjö, i norra Skåne.
Tack för alla inspirerande inlägg här! Så glad att ha hittat hit! 🙂
Ha en fortsatt fin vecka!
Kram
Jenny