Ulrikas växthus

Vi är kvar på besök hos Ulrika i Hudiksvall. Vi har beundrat den härliga entrén (som du hittar här), och gått en runda runt hela trädgården och njutit av dammen med härlig norrländsk utsikt, smugit på de smala gångarna och kikat in i köksträdgården, som hyser alltmer prydnadsväxter. När ett par tunga regndroppar landar på mitt huvud är det dags att söka skydd i växthuset.

Växthus6494

Förr odlade Ulrika både tomater och paprika i massor härinne. Men efter ett besök på trädgårdsmässan i Stockholm blev hon så inspirerad av mysiga sittplatser att hon tidigt nästa morgon kastade sig ut i växthuset.

-Jag var på väg ut vid tre på natten, skrattar Ulrika. Men då hade grannarna undrat vad jag höll på med, så jag fick bärga mig till klockan åtta.

Ut med det mesta av matjorden, in med stenar och grov singel. Ena kortändans odlingsbädd sparade hon, för persikan ville hon ju ha kvar.

_MG_6501

Och vindruvan som klär in hela växthusets tak likaså.

 

Växthus6566

Från trädgården lånades en bänk för stillsamma lässtunder i lugn och ro.

Ulrika6595

Inifrån huset hämtades ett gammalt symaskinsbord att ställa pelargonerna på. Ur sina gömmor letade Ulrika fram dynor, lyktor och ljus. Vips var växthuset som nytt.

Växthus6510

Ljusbollen i taket är en julgransslinga som Ulrika lindat runt en boll av hönsnät.

Det är svårt att tänka sig att när Ulrika förvandlade sitt odlingsväxthus till ett njutarlusthus, för sisådär tio år sedan, då var det faktiskt ganska ovanligt att man hade växthus för att sitta och läsa i. Idag bygger var och varannan trädgårdsägare glashus i olika form och storlek just för att ha som matplats, läsplats eller avkopplingsplats. Ofta förstås i kombination med odling. Ulrika var en föregångare för njutningshusen, helt enkelt!

Växthuspöl6423

Även ingången gjordes riktigt inbjudande och mysig. Betonglövet har Ulrika gjutit själv. Ståtliga rudbeckian ”Green Wizard” tävlar i höjd med växthuset. Nedanför hängpilen växer en av Ulrikas favoriter, alunrot.

 

Växthus6414

Nu har dock det här växthuset fått flytta till nya ägare och har gett plats åt ett nytt, större växthus, som ännu är under utveckling.

Text: Åsa, Foto: Monika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s