Svalörtsdille och vitsippsdille

Karin, ni minns henne med det härliga runda växthuset? Med den fina Minneslunden och dammen där igelkotten Kurt trivdes? Karin är växtsamlare och gillar växter som är udda. Sådana vars blad är annat än gröna eller där blommorna är fyllda, har annan färg än den vanliga sorten eller skiljer sig på annat sätt.

vall_sippa_MG_0305

-Jag har nog lite sippdille, skrattar Karin generat och visar oss favoriten bland vitsipporna, Anemone nemorosa ‘Bowle’s Purple’, en himmelsblå sort med mörkt bladverk.

Eller trodde du att vitsippor alltid var vita och enkla? Glöm det. Vitsippor har ibland en egenhet att inte uppföra sig riktigt som de ska. Karin har flera olika blåa varianter och jag lovar, blåa vitsippor är supersnyggt! Ett par rosa varianter finns här också, och en vit med alldeles fylld mitt som förverkligar sinnebilden av en oskuldsfull, vit vårblomma. Till vänster ser vi den ljust blålila ‘Alleni’, som nästan skimrar i silver. Till höger ‘Robinsoniana’, vars blommor är något större än de vanliga vilda sippornas. Den är lättodlad och också den namnsort som är lättast att få tag i på svenska plantskolor.

vall_sippa_2_MG_8431_

Och så några underliga varianter där de vita kronbladen eller ståndarna utvecklats till vanliga gröna blad i miniatyr. Den här med en smal ring av gröna blad i mitten heter ‘Green Dream’ Helt klart udda!

Vitsippa grön

Sammanlagt 16 sorter har Karin i sin samling. ‘Bracteata Plena’ är en variabel sort där blommorna är fyllda och foderbladen tycks ha ersatts av gröna blad….

Svalört Brazen Hussy

Karin har också svalörtsdille, aklejdille, vintergäcksdille, och tidlösedille. Aklejorna blommar om en månad, vintergäcken är utblommade och tidlösan blommar på hösten. Men svalörten, Ranunculus ficaria, blommar nu. I min egen trädgård har jag ett något ambivalent förhållande till svalört. Effektiv marktäckare eller svårutrotat ogräs? Hos Karin är den ett åtråvärt samlarobjekt. Min egen samlarinstinkt väcks förstås till liv av sorten ’Brazen Hussy’, vars blanka svarta blad utgör en effektfull kontrast till de solgula blommorna.vall_svalört_MG_8385

Och den helt ljuvliga crèmevita ’Salmon’s White’ som gör den annars så enkla blomman till en sofistikerad skönhet.

sval+Ârt_MG_0378

Karin har också en grön variant som liksom verkar sakna kronblad och bara består av foderblad och ståndare i små lustiga bollar, ‘Green petal’.

sval+Ârt_MG_0382

Betydligt mer iögonfallande är sorten ‘Flore Pleno’

 

Är du sugen på att skaffa en liten växtsamling?

Då är både vitsippor och svalörter de rätta växterna! Lättodlade, många sorter att välja på som är svåra att få tag på. En lagom utmaning med andra ord! (Så här några år efter att vi gjorde reportaget kan jag bara erkänna att jag föll pladask för både sipporna och svalörterna. Har nu cirka tio vitsippsorter och fem svalörter, jag med…)

Vitsippa Anemone nemorosa växer vilt i lövskogar och passar på att blomma medan solen ännu når örterna på marken, innan trädens lövverk slår ut och stjäl allt ljus. I trädgården vill de därför gärna växa under träd och buskar, väldränerat, i humusrik jord. Det är de underjordiska rhizomerna du ska plantera. Blommor och blad vissnar ner efter blomningen, då rätta tiden för plantering infinner sig.

 Svalört Ranunculus ficaria är egentligen ett vanligt ogräs i våra trädgårdar och växer vilt på fuktig ängsmark, i lundar, parker och dikeskanter. Trivs i fuktig, näringsrik mulljord i sol eller skugga. Gör sig bäst under träd och buskar tillsammans med andra vårblommande perenner. De olika kultivarerna håller sig bättre på sin plats än den vilda arten. De flesta sorter av det hundratal som finns i odling idag har faktiskt upptäckts som avvikelser i vilda populationer. Uppmärksamma botaniskt intresserade trädgårdsmänniskor har plockat upp plantorna med avvikande blomfärg, blomform eller bladfärg. Så ut i naturen och studera svalört. Kanske hittar du en ny, spännande variant i vägrenen i vår!

Vill du läsa mer om vitsippor och få tips om ännu fler namnsorter, så läs vårt växtporträtt i Allt om Trädgård nr 6 2016!

Text: Åsa, Foto: Monika

 

 

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s