Örter för sömnproblem

_MG_9977-30

Här har det varit si och så med sömnen på sistone, i hela familjen. En ligger och oroar sig för skolan, en annan har bara allmänt höga stressnivåer och en tredje (jag själv) blir väckt och har svårt att somna om. Och inte är vi väl ensamma om sömnproblem lite då och då? Under perioder med sömnsvårigheter brukar jag prova att dricka te på rogivande, lugnande och sömngivande örter. Hjälper inte det tar jag till det hårda artilleriet, med tabletter eller droppar gjorda på humle och valeriana i kombination. Valeriana är lugnande och humle är sömngivande. Kan ju vara bra att veta vad man stoppar i sig, så här är lite information om sömnörter:_MG_2418-2

Humle Humulus lupus

Har man humle i sin trädgård kan man plocka och torka kottarna på hanplantorna. Kottarna innehåller mycket bitterämnen och te på humle (liksom dropparna jag tar) smakar förfärligt beskt! Det är medicin och inte njutning. Det är humlen som ger mycket av beskan i öl. Bitterämnena ger humlekottarna lugnande, sömngivande, magstärkande, diuretisk, antiseptisk verkan och kan även användas vid matsmältningsbesvär och som antiafrodisiakum (för män).

Humleplantan är en flerårig klätterväxt med separata han- och hon plantor. Honor har oansenliga, hängande blomställningar, hanarna ”kottar”.

_MG_0169-27

 Hjärtstilla Bild Leonurus cardiaca

Hjärtstilla är en ganska oansenlig, perenn ört tillhörande familjen läppblommiga växter. Längs den fyrkantiga stammen sitter ovala blad motsatta varandra med rosavita blommor ovanför bladvecken. Hela växten känns hårig och sträv. Den växer vilt i Sibirien men har tack vare en lång historia som medicinalväxt spridit sig till naturen i stora delar av Europa inklusive Sverige.

Det är de blommande stjälkarna som används som lugnande, kramplösande och hjärtstärkande vid migrän, oro, diarré och mentruationsbesvär.

_MG_6727-17

Kamomill Matricaria chamomilla (Chamomilla recutita)

Ettårig växt, tillhörande korgblommiga växter. Blomkorgarna har en konisk form, de vita strålblommorna glesa, lätt bakåtböjda. Det är dem som torkas och görs te på och som har gasdrivande, svettdrivande, lugnande kramplösande verkan. Kamomill används mot förkylning, influensa, matsmältningsbesvär, diarré, sömnlöshet och nervositet.

Kamomill är hyfsat lättodlad och kan dras upp från frön. Det där med kamomill kan vara en aning förvirrande. Det finns flera kamomillarter som dock inte ens tillhör samma släkte. Här är det dock den äkta kamomillen som beskrivs

_MG_4622-19

Citronmeliss  Melissa officinalis

Citronmeliss hör även den till familjen kransblommiga växter. En av de vanligaste  – både när det gäller odling och användning – av våra läkeörter. Bladen kan skördas från april-maj och långt fram på sensommar-höst. Men bäst smak har bladen före blomningen. Citronmelissen, eller hjärtans fröjd som den också kallas, har kramplösande, magstärkande, svettdrivande och lugnande verkan och används mot matsmältningsbesvär, illamående, väderspänning, nervös oro, huvudvärk, sömnlöshet.

Kan odlas nästan var som helst, sol, skugga, rabatt, kruka. Dock blir doften starkast med några timmar sol varje dag. Klipp ner gamla plantor på våren, så kommer det snart nya skott. Plantorna bör förnyas med några års mellanrum. Varning – citronmeliss har ogräskapacitet och kan med fördel odlas i kruka.

_MG_1172-1

Vänderot Valeriana officinalis

Vänderoten är en perenn ört med små, vita blommor med rosa anstrykning som sitter i tät kvastlik samling. Tillhör egen familj, valerianacae. Den växer vild i gräs- och buskmarker  på fuktiga jordar. Namet vänderot gav Linné växten på grund av dess ryket att vända allt ont till gott. Det är jordstam och rötter som har lugnande, sövande och kramplösande verkan.  Den används vid nervösa hjärtbesvär, depression, nervös utmattning, oro, huvudvärk och kronisk sömnlöshet. Bör inte användas i starka doser under lång tid då dess verksamma ämnen är vanebildande och kan även ge andra biverkningar.

Text: Åsa Foto: Monika

 

 

 

 

En kommentar

  1. Intressant! Har ofta tänkt prova rötterna av vänderot men jag tycker också den är vacker där den växer på några få ställen i min närhet så jag har svårt att gräva upp den. Kamomill är svår att hitta vildväxande tycker jag.
    Ha det fint!
    Kram Eva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s