Månadens lilla svarta: sallat!

_MG_3392

Japp, April månads lilla svarta blir en sallatsort som får så mörka blad att den nästan ser svart ut. I vissa ljus åtminstone. Och nu är en superbra tid att så sallat, både inne på fönsterbrädan, i växthus och ute i trädgården.

_MG_3442

Den här svartröda sallaten är en romansallat som heter ’Marshall’. Här har vi odlat den i kruka, men den går utmärkt i pallkragar och på friland också. Min erfarenhet av romansallat av olika slag är att dee blir väldigt mycket bättre med förodling, jag får i princip ingenting vid dirketsådd. Kan sås i flera omgångar till sent på säsongen.

_MG_3449

Röd sallat av olika sorter, är vackra både i landet, krukan och i salladen förstås, men de är faktiskt också ännu nyttigare än de gröna sallatsbladen. De är ofta lite beskare, eller bittrare i smaken, än de gröna och de här bitterämnena stimulerar matsmältningen. Redan romarna på sin tid åt sallatsblad efter måltiderna för att smälta maten.

_MG_3529

Text: Åsa, Foto: Monika

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s