7 fina perenner för vårträdgården

Ljuvliga maj, då är det lätt att bara se tulpaner överallt. Men trädgården i maj är ju mycket mer än så. Förutom andra lökväxter, finns både nyutslagna och blommande träd och förstås härliga, tidiga perenner. De här vårperennerna är inte att förakta, de spelar en oerhört viktig roll majrabatten och hjälper till att lyfta rabattens primadonnetulpaner.

┬®mnorrby-9730

Många är gamla klassiker, som vi är så vana vid att vi knappt lägger märke till dem. Andra är ovanliga, nya bekantskaper. Har man rådjur i trädgården som glatt mumsar i sig tulpanknoppar – ja då är ju perennerna räddningen!

Många perenner som blommar under våren passar på att utnyttja ljuset innan träden slår ut och skuggar dem. Dessa är växter som trivs i trädgårdenslunden, under buskage och i halvskuggigt till skuggigt läge.

Vårblommande perenner har ofta bladverk som håller sig vackert hela säsongen, en del till och med över vintern i milda delar av landet. Kaukasisk förgätmigej, lungört, sockblomma och spetsmössa är alla perenner som man många gånger väljer för bladverkets skull och får den ljuvliga vårblomningen på köpet. Här är ett litet urval av alla fina vårblommande perenner, läs, kolla och hitta din favorit!

© M Norrby-8082

En riktigt användbar växt är Röd sockblomma, Epimedium x rubrum. Blommorna som kommer i slutet av april och maj ser ut som röda narrhattar. Strax efter att blommorna slagit ut kommer bladen, som skiftar i purpur just när de är nya, men övergår snart till grönt. Sockblommor är bra marktäckare, det inte mycket ogräs som tar sig igenom ett sockblommebsetånd. De klarar dessutom det där hopplösa läget ”torr skugga” som nästan inga andra växter gillar. Härdighet A.

Trillium, trebladen är ett stort och väldigt trevligt släkte med många vackra, roliga, fräcka, snygga medlemmar. Klassiska lundväxter som är lättskötta där de trivs. Och trivs det gör de i skoglik miljö, så försök att efterlikna en bokskog. Halvskuggigt läge och lucker, mullrik jord, väldränerad helst med inslag av lövmull. En näringsrik lerjord som jordförbättras med mycket organiskt material funkar bra, men trebladen trivs även i väldränerat surjordsparti. Vitt jättetreblad, Trillium albidum, har en lätt marmorering på bladen, blommar under andra halvan av april och en bit in i maj med uppåtriktade, vita blommor. Härdighet C

_MG_1907

En riktig gammal klassiker som jag gissar är lite för gul för att falla de flesta trädgårdsmänniskor i smaken är gemsroten eller vårkragen, Doronicum vulgare. Eller vad säger ni? Men den blommar samtidigt med många tulpaner, passar ju utmärkt i en samling klassiska gula och röda Darwintulpaner, eller tänk till svarta Queen of Night! Gemsrot är anspråkslös, trivs i sol och halvskugga, sill stå väldränerat och lite lagom näringsrikt. ┬®mnorrby-9797

Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla, är helt ljuvlig som underplantering till tulpaner i  – ja nästan vilken färg som helst, även ganska frikostiga färgblandningar. Bilden ovan är från Karin Sjölins trädgård i  Dalby. De himmelsblå blommorna är till förvillelse lika förgätmigej, som blommar lite senare. Det finns sorter med gröna blad, med vitludna blad och med variegerade och gultonade blad. Och ett par sorter med vita blommor.

┬®mnorrby-

Trivs i halvskugga och skugga, i lite lagom näringsrik, fuktighetshållande jord. Kan även gå bra i sol, så länge jorden inte blir för torr och solen inte alltför stekande. Söderläge bör undvikas. Härdighet C.

Alldeles bedårande söta, men ändå kaxigt robusta är fänrikshjärtanens, Dicentra formosa, blommor. ”Dutcman’s breeches” kallas de på engelska, efter en pösig byxtyp, ja ni fattar hur byxorna ser ut när ni tittar närmre hjärtanen! Fänrikshjärta kan bli marktäckande där den trivs. och trivs gör den i halvskugga, i lite fuktig, näringsrik jord. Bladverket liknas ofta vid ormbunksblad. Jag skulle säga att fänrikshjärta är en växt på uppgång. Ganska ovanlig för några år sedan men har kommit mer och mer och blivit vanligare i planskolor. Härdighet: B © M Norrby-7982

Väldigt lik gullvivan, men med blekare gula blommor och utan orange fläckar, är den nära släktingen är lundvivan, Primula elator. Den doftar inte heller, vilket gullvivan gör. Lundvivan växer vild på vissa ställen i Skåne och trivs på ängar, så i trädgården vill den ha fuktig, näringsrik jord i sol till halvskugga. Av lundvivan finns flera fina sorter att variera med. Både lundviva och gullviva blir fina tillsammans med tulpaner i en ”vildare” plantering under fruktträd exempelvis. Härdighet: B

Skira, vårliga, ljuvliga är spetsmössornas Tiarella cordifolia, blommor. De måste faktiskt studeras på nära håll!  När blomningen är över, är bladen väldigt dekorativa i rabatten. De finns i flera namnsorter, med olika mönstring och ibland med variationer i blomfärgen. Börjar blomma i maj och håller på in i juni. Det finns många namnsorter med fräcka ådringar på bladen. Min erfarenhet är att dessa är lite kinkigare och har sämre överlevnad än den rena arten. Kan ju vara okej om de fyller sin funktion som fin bladväxt under några säsonger, men är det vårblomning som är det viktiga skulle jag rekommendera den vanliga. Vill stå i skugga, i fuktig humusrik jord. Härdighet B.

Text: Åsa, Foto: Monika

Perennerna är fotograferade hos: Gemsrot: Ninne Edman, Växjö, spetsmössa, sockblomma, fänrikshjärta, treblad, lundviva: Lavednelgården, Henset, Kaukasisk förgätmigej: Karin Sjölin, dalby

En kommentar

  1. Instämmer med tipsen. Men sockblomma funkar inte här, av någon anledning. Kanske har jag köpt fel sorter eller så är det något annat problem. Till dina tips skulle vilja lägga till ramsen (Polygonatum ) som du har på bild tillsammans med vårkragen. Den klarar dessutom torr skugga och de som gör det är ju oumbärliga.
    //Helene

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s