5 goda skäl att så egna sommarblommor

Brukar du köpa sommarblommor i blomsteraffär, plantskolor och handelsträdgårdar för att sätta i krukor på trapp och altan? Det är ofta väldigt smidigt….enkelt med färdiga plantor och man får snabbt resultat. Men att så egna sommarblommor har många fördelar före att köpa färdiga plantor. Exempelvis:

Spara pengar! Du kan få många plantor av olika sorter till en ringa kostnad. Att köpa färdiga plantor av sommarblommor i blomsteraffären är okej om man ska fylla en kruka eller två. Men vill man ha masseffekt och har många krukor eller större ytor i rabatter kan man spara mycket pengar på att så själv.

© Monika Norrby-0831

Fyll ut hål i rabatterna! Med ett litet lager av egensådda sommarblommor i olika färg, form, höjd har man alltid någon godbit som kan stoppas ner där det ser tomt och trist ut i perennrabatten. Här har rosenskäror fått fylla ut bland solhattar och nejlikor. Sommarblommor har ofta lång blomningstid och kan fylla ut från juni och långt in i oktober! Kanske är det just höstblomning du saknar. Eller har det blivit ett tomrum efter vårens lökväxter. Kanske har man planterat lite för glest, kanske har en planta dött över vintern, eller har du grävt upp och delat med dig till en vän osv.

Sommarblommor ger färg och piffar upp köksträdgård och grönsaksodlingar. Sår man egna ärtor salladsplantor, känns det ju naturligare att så egna sommarblomplantor också… Du kan välja precis vilken färg och vilket uttryck du vill eftersom utbudet av fröer är så otroligt mycket större än bland sommarblomsplantorna i handelsträdgården. Till höger matchar en skir sommarriddarsporre i blålila, de violetta ärtskidorna och den rödbladiga sallaten.

Det blir mycket roligare att komponera krukor när man har det stora fröutbudet att välja på. Oavsett om du vill mixa och blanda och matcha, eller om du är mer åt det minimalistiska hållet och sparsmakad när det gäller färg, art och sort. Det brukar gå lättare att få tag på den där specifika sorten, som känns såå rätt, bland frösortimentet än bland färdiga plantor.

© M Norrby-2540

Sist men inte minst, är det himla kul att följa blommans liv, från det lilla fröet, till hjärtbladen, till ranglig eller kompakt småplanta, till blommande, vajande sommarblomma i rabatten eller krukan. Det är ju så fantastiskt att det från det lilla, lilla fröet, kan komma så fantastiska skapelser som blommor!

Och ja, jag har sått, massa sommarblommor. Flera sorters zinnior, den nya gula rosenskäran, rosa Nigella, limegrön tobak som ska matcha ljusgula ärtskidor, tre sorters violer, svart petunia bland annat. Vad brukar ni så för sommarblommor?

Text: Åsa, Foto: Monika

 

En kommentar

  1. Så många vackra kombinationer – kan bara hålla med dig i allt, det är helt underbart att så egna sommarblommor att få frossa i. Fast jag är en sån som sår massor av få sorter. I år har jag sått och dragit upp Stjärnöga, Linnétagetes, Kryddtagetes, Stockros, Klockranka, Blomman för dagen och Pelargonnäva. Så nu springer jag ut och in från växthuset med alla brickor med småplantor för härdning och ser fram mot sommarens överdåd. Sedan direktsår jag massor med andra sorters sommarblommor.
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s