9 tulpaner som blommar igen

Underbara tulpantid, snart är den över….och man kan undra vilka man får återse nästa år. För nackdelen med tulpaner är att de många gånger blommar en enda vår för att sedan försvinna. Fast det finns ju faktiskt en hel del sorter som blommar om både ett och två och sju år.

Anledningen till att tulpaner försvinner är att de är ettåriga, precis som många sommarblommor (och vem begär att de ska blomma året därpå?). När löken har blommat vissnar den och dör. MEN – der förstås till att försöka sig först och bildar för det mesta sidolökar som överlever tills de har blommat. Kruxet är att sidolökarna behöver samla på sig en hel del näring innan de når ”blomningsstorlek” och risken finns att det tar några år, under vilka lökarna hinner ruttna och dö. Men en del sorter är bättre än andra på att bilda livskraftiga sidolökar som är redo att blomma redan året därpå, och då också till och med föröka sig och bli fler. Här är 7 sorter som blommar för minst andra året hos mig i år och 2 återblommare hos en kompis.

De klassiska bland återblommarna, är förutom botaniska tulpaner, Darwintulpanerna – de där i rött och gult som ingen gillar, men som finns i nästan alla trädgårdar.

Akebono3

Men det finns faktiskt riktigt snygga medlemmar ur Darwingruppen, som Akebono. Den har blommat i flera år hos mig nu och dessutom blivit fler. Den har stora runda, halvfyllda blommor i gult. Först ganska starkt gul, som bleknar efter hand till en mild, svavelgul ton.

Akebono1

Hela tiden framträder det röda ytterst på kronbladen och lite röda strimmor här och där. Lite gröna stråk på kronbladen kan man också hitta om man letar noga. Jag hittar lite olika uppgifter på namnets härkomst. Dels sägs det att Akebono betyder soluppgång och gryning, dels sägs det att den har fått namnet efter en japansk sumobrottare. Och kanske att kombon av de båda förklaringarna stämmer ganska bra trots allt.

ExoticEmperor1

Även klassikern Purissima, ur Fosterianagruppen brukar anges som en pålitlig omblommare. Inte så konstigt då kanske att den här ‘Exotic Emperor’ också både blommar om och blir fler och fler för varje år. Ett annat namn på Purissima är nämligen ‘White emperor…

ExoticEmperor2

Jag tycker ‘Exotic Emperor’ är helt fantastisk. Titta bara på de två bilderna här ovan, tagna på samma plantering med någon veckas mellanrum, man ser ju kanppt att det är samma tulpan. I början är den mörkt cremegul med gröna stråk, lite bulliga knoppar. Halvfylld även den och när den mognat till och är helt utlsagen öppnar den sig verkligen fullt är mer vit än gul.

Gavota

‘Gavota’ – den vinröda med gula kanter, valde min son för massa år sedan när han skulle få köpa egna tulpaner en höst i fyra årsåldern. Ett bra val, eftersom den så snällt kommer tillbaka!

FlamingFlag

‘Flaming Flag’ använder jag som komplement till svarta och lila tulpaner, som jag har mycket av. Passar så bra att lätta upp mörka planteringar, eftersom den fångar upp det lila i sina strimmor på de vita blommorna. Man får fylla på då och då, med nya, men 3-5 år brukar de återkomma.

Dordogne

Tulpanplanteringar tåler lite modigare färgkombinationer än vanliga perennrabatter…Här lyckades jag sätta olika mörka sorter, som ‘Queen of Night’ och ‘Tennesee’ och hade glömt att jag redan hade orange ‘Dordogne’ där….Men vad gör väl det? Resultatet blev en oerhört glädjespridare, en rikgit vitmaininjektion! Inte hade jag valt någon annan växt med den färgen, med på tulpaner är den hur härlig som helst! Skiftar i rosa, lila otner och mest orange. Tillhör Sena, enkla tulpaner.

Esperanto

Blev faktiskt extra glad när Viridifloratulpanen ‘Esperanto’ kom tillbaka ett andra år. Den känns ju faktiskt som en sån där modern sort som bara blommar en gång. Gillar att det är en tulpan som man kan visa i sin helhet på bild – kolla in så snygga bladen är med en tunn vit kant!

Gamla

En av mina absoluta tulpanfavoriet är den här lilla, söta gula. Den följde med huset när vi flyttade hit för över 20 år sedan, har blommat snällt varje år och blir varken fler eller färre. Vet inte vad den heter, men får ni tag på den så tveka inte, skaffa den! Ser ni den tunna, röda kanten på bloman? Den växer alltefetersom och blomman blir mer och mer orange under säsongen. Blommar sent, är nog den som kommer igång sist av alla i min trädgård.

Rems favourite

Så fick jag också lite tips på bra återblommare när jag var hos min trädågrdskompis Karin Sjölin. Hon måste ha världens finaste tulpanträdgård och ni kan se hennes trädågrd i ett reportage vi gjorde åt Allt om Trädgård som publicerades tidigare i vår. En sort som hängt med i många år hos henne är den historiska Rembrandttulpanen ‘Rem’s favourite’. Det är ju ett virus som orsakar de här strimmorna och odlingen är ganka restriktiv. Men de häftiga strimmorna blev omåttligt populära på 1600- och 1700-talet i Holland….

Blue Diamond

‘Blue Diamond’ tillhör gruppen Sena Fylldblommiga och har kommit tillbaka i flera år hos Karin. Fylld, läckert rosalila – en sort jag absolut ska testa nästa år!

Vad har ni för sorter som kommer tillbaka?

Text och foto: Åsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s