Äppelblom – sort för sort

Alltså, äppelblom! Finns det något ljuvligare? Jaja, det kan tänkas att säger så om andra växter vid andra tider på året…men just nu – just nu finns det vl knappast något ljuvligare än äppelblom? Jag har länge varit så fascinerad av färgskiftningarna i blomningen. Har ni tänkt på den? Om någon frågat mig tidigare vad äppelblommor har för färg, hade jag göatt svarat ”vita”. Men tittar man efter noga så har ju många äppelblommor svagt rosa drag. Inte så att man kan kalla äppelblommorna rosa…men ändå. Och nog är knopparna ofta rosa. Riktigt rosa till och med. Började fundera över om graden av rosa skiftar mellan olika äppelsorter….

Så jag begav mig till en äppelodling, Glorias äppelgård utanför Lund,  och spanade in några olika blomsorter. Kort svar: visst varierar graden av rosa mellan olika sorter, men också över stadiet som blommorna befinner sig i. Knopparna är som sagt ofta rosa, och blomningen känns mer rosa som nytuslagna än som nästan överblommade. Här är fem sorters äppelblom:

Elstar 1

Mest rosa på Glorias var Elstar.

Elstar 3

Här är både blombladens baksidor och ”nerverna” i blombladen rosa.

Elstar 2

Och knopparna är nästan röda.

Elstar4

Men man kan ha i åtanke att de fortfarande har mycket knoppar, och relativt nyligen utslagna blommor, vilket förstärker det rosa intrycket.

Aroma2

Betydligt vitare, faktsikt de mest vita bland Glorias sorter, är Aroma (vilket gott äpple det är!). Men så är de också något mer utslagna.

Aroma 1

Men ni ser, blommans baksida är bara svagt rosa och bladnerverna är vita. hela blomman känns nästintill kritvit.

Discovery

Sorten Discovery har mycket rödrosa på knopparna, medan själva blommorna känns väldigt vita. Helhetsintrycket blir kritvitt, med bara rosa inslag i den tidiga blomningen.

IM2

Ett av mina favoritäpplen är Ingrid Marie, det lilla, röda juläpplet ni vet. Här är knopparna ljusare rosa.

IM3IM1

Och blommorna har som ett ljust, rosa skimmer över sig. Tittar man noga ser man att det är bladnerverna här med som är rosa och ger det där skimret.

Rubinola1

Sisten ut är Rubinola, som närmade sig överblomningen när jga var där. Knopparna är bara svagt rosa men blommorna känns inte så kritvita som dem på Aroma ändå. Antagligen för att de är mindre täta.

Rubinola2

Tack till Glorias Äppelgård: http://gloriasappelgard.se/

Text och foto: Åsa

En kommentar

  1. Fantastisk flott med epleblomstrar, ja! So fin presentasjon av mange vakre tre og blomstrar du har her, verkeleg inspirerande!!! Helsing Kristine i solfjordhagen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s