Mumsiga, lättodlade bär

Går du i bärbusketankar? Det är i så fall goda tankar, som tål att förverkligas! Bär och frukt tillhör det nyttigaste vi kan stoppa i oss. Och vad kan vara godare än egenhändigt odlade vitaminbomber? Dessutom är flertalet bärbuskar lättodlade och kravlösa.

_MG_2588

Hmmm…men vad ska man välja då? Hallon till tårtan, jordgubbar till sylten och smoothien, vinbär till saft och dessert, krusbär till marmelad? Bär och frukt från egna trädgården kan användas i det oändliga. Men har man inte tid att sylta och safta kan man nöja sig med att plocka och stoppa i munnen. En näve solvarma, nyplockade hallon till frukostfilen är riktig vardagslyx. Låt några sötsyrliga röda krusbär får slinka in i munnen. Och jordgubbar direkt från plantan är superdupersomrigt! Har man bara plats kan man så klart odla både för  ”ätandet” och för ”sparandet”.

VAD?

 

Tänk först igenom vad ni i familjen tycker om. Det finns inga regler om vad som ”bör finnas” i er fruktträdgård. Gillar ni vinbärssaft, så satsa på flera vinbärsbuskar. Är det ingen i familjen som tycker om krusbär, hoppa då över krusbären.

HUR MÅNGA?

Vill ni odla för att kunna göra egen sylt, saft och marmelad så kan man behöva några buskar av de valda sorterna. Välmående vinbärs-och krusbärsbuskar ger ofta mycket bär, så en eller ett par av varje sorter räcker ganska långt. Ska bären främst plockas och avnjutas färska räcker det med en buske av varje sort. Vinbär är lite sura och inget man direkt frossar i. När det gäller hallon räcker inte en planta särskilt långt. 5-10 plantor kan behövas för att barnen ska ha något att gå och plocka av. Vill man ha till saft och sylt behövs ett större hallonland.

Hallon

Odlade hallon förekommer i två grupper; sommarhallon, som ger frukt på fjolårskotten i juli –augusti och hösthallon, som ger frukt i augusti-oktober på skotten som bildats samma vår.

Sorter: Det finns många hallonsorter att välja på, både med röda och med gula bär. Men har man bestämt sig för ett lite större hallonland behöver man ju inte välja, utan sätta flera sorter!  Eftersom man behöver ett antal plantor i sitt hallonland behöver man ju inte välja, utan kan plantera olika sorter. För landets nordligare delar passar exempelvis ’Mormorshallon’ och ’Preussen’ som är härdiga till zon 5 eller 6. Extra söta är ’Golden Queen’, mycket smak har ’Asker’  och ’Glen Ampel’. Vill man ha stora bär, kanske för tårtgarneringen kan man välja ’Mormorshallon’, ’Julia eller ’Risarp Dessert’. Bra hösthallon är ’Zefa Herbsternte’ och ’Autumn Bliss’.

Gödsling: Hallonen har ytliga rötter, och vill helst inte bli störda av nermyllning av gödsel titt som tätt. Lägg hellre på ett lager gräsklipp på försommaren som ger näring under lång tid och hjälper dessutom till att hålla fukten.

Bild_1

Beskärning: Sommarhallon beskärs direkt efter skörd. Klipp ner de stjälkar som burit frukt, jäms med marken. Samtidigt gallras de nya skotten, cirka 8-10 skott per meter är lagom tätt. Första året efter plantering beskärs inte plantorna, då skotten ska ge frukt året därpå. Hösthallon beskärs tidigt på våren, innan de nya skotten hunnit växa upp. Klipp då ner gamla skott jäms med marken. Gallra på samma sätt som sommarhallon när de nya skotten börjat växa. (Glömmer man beskära hösthallonen ger plantorna frukt både på sommaren (på fjolårsskotten) och på hösten (på årsskotten), om än i något mindre omfattning).

Stöttning: Odlade hallonplantor är rangliga och lägger sig gärna ned. Stötta dem genom att sätta ner en stör i vardera änden av raden och spänn upp ståltrådar mellan störarna på cirka 50, 70 och 90 cm höjd. Anpassa efter stammarnas höjd

 

Vinbär 

En riktig klassiker i bärlandet. De lätt syrliga röda och vita vinbären gör sig superbra till sötman i många kakor. Grädda exempelvis ett pajskal med havre i ugnen, lägg på vinbär och toppa med en söt, tjock härlig kolasås. Mums! Svarta vinbär riktiga c-vitaminbomber, och har mera arom och mindre syra än de röda och vita.

 Vinbär är dessutom lättodlade och härdiga. Även om skörden blir större i sol tål busken en hel del skugga. Tänk på att buskarna blir ganska stora, så plantera med 1 ½ – 2 m mellanrum. Vinbär kan också spaljeras, vilket gör bären lättare att plocka och snyggare att titta på.

Beskärning: Röda och vita vinbär kan beskäras försiktigt på hösten. Ta bort de äldsta grenarna, utan att lämna stubbar. Busken ska bli ”lagom” gles, släppa in ljus och sätta mycket nya skott. Röda och vita vinbär får mest bär på 2-5 år gamla grenar. Svarta vinbär, däremot bildar blom – och bäranlag på alla skott, även årets nyaste. Därför tål de svarta vinbären också hårdare beskärning.

Sorter: Egenskaper som selekterats hos svarta vinbär är härdighet och resistens mot sjukdomar. Härdig ända till zon 6 och 7 är exempelvis ’Polar’, ’Storklas’, ’Brödtorp’, ’Risarp’ och ’Hildur’ . Flera av dessa har också god resistens mot mjöldagg. I landets sydligare delar kan man välja ’Titania’ med extra stora bär och  god motståndskraft, men sämre härdighet.

Bland röda och vita vinbär får man välja vad man prioriterar, härdighet, sjukdomsresistens eller sötma i bären. Amerikanska sorterna ’Red Cross’ och ’Red Lake’ har söta bär, härdiga till zon 5-6, men angrips lätt av mjöldagg. ’Vita långklasiga’ har också söta, vita bär, härdig till zon 5. Frisk och härdig till zon 6 är ’Röda holländska’ som har sura bär.

 

Krusbär 

Även krusbär är lättodlade, fast något mer skuggkänsliga än vinbär. Krusbär är gott både i sylt till pannkakorna och till saft och passar även bra i kakor. Prova att blanda krusbär med hallon i marmelad eller en kräm, gudomligt! Eller gör enkla pajer genom att lägga krusbär, lite socker och vit choklad på smördegsplattor som gräddas frasiga.

Sorter:  Den vanligaste sorten är ’Hinnonmäki’ som finns som både gul och röd, härdig till zon 6. Andra varianter är ’Martelet) med röda bär och gröna ’Invicta’, båda härdiga till zon 5,samt  röda ’Lepas’ som går ända upp till zon 6. Samtliga dessa har motståndskraft eller är resistenta mot mjöldagg, som tidigare varit ett stort problem på krusbärsbuskar.

_MG_2666

Beskärning: Grenar som börjar få några år på nacken producerar mindre frukt, så klipp ner gamla grenar då och då för att hålla busken ung och fräsch.

 

Jordgubbar 

Finns det något som andas mer svensk sommar än svenska jordgubbar? Dessvärre tillhör våra högt älskade gubbar inte de mest lättskötta växterna, plantor bör sättas med 25 cm mellanrum, vilket lämnar en del bar jord som ska hållas ren från ogräs. Men när man får skörda den första, solmogna, gubben, då är det allt värt besväret! Jordgubbarna vill ha välgödslad jord och sol. Revorna – utlöparna som plantorna skickar iväg är ett sätt att föröka sig utan befruktning. Av revorna kan man göra nya plantor, men klipp bort dem du inte vill ha. Annars skickar moderplantan näringen till bebiplantorna istället för till bären!

Plantorna behöver förnyas cirka vart tredje-vart femte år. Jordgubbar angrips lätt av nematoder i marken, varför man inte bör sätta de nya plantorna i samma jord somdet vuxit jordgubbar i nyss. Ett tips är att låta jordgubbarna byta plats med potatisen, som också behöver variera odlingsställe regelbundet pga nematoder.

Sorter: Det finns gott om sorter att välja på, tidiga sena, remonterande (som ger frukt flera gånger på en säsong), extra söta bär, extra hållbara bär och med varierande sjukdomsresistens. Vill man ha många bär på en gång väljer man en och samma sort till alla plantor, vill man istället kunna gå och plocka lite i taget under lång tid sätter man några olika sorter med varierande mognadstid. Tidiga är exempelvis ’Felicia’, ’Honeoye’ och ’Lina’. Medelsen är ’ Korona’, ’Senga Sengana’ och ’Tamella’ och sen är ’Dania’   Exemplevis ’Ostara’ och  ’Elin’ remonterar.

 

Björnbär

björnbär_över1

Skotten är taggigare och blir ännu längre än hallonens och bör bindas upp mot en varm vägg eller stadig spaljé. Björnbären bär frukt på fjolårsskotten. I naturen finns massor med olika björnbärsarter och underarter. Smaken och storleken på bären varierar enormt. Du kan hitta söta, smakrika eller sura, urvattnade, smaklösa…

Sorter: För odling har man försökt få fram taggfria sorter med stora bär, med mycket smak och sötma. Dock är det svårt att få med alla egenskaper i en sort. ’Bedford Giant’ ger stora, goda bär, är härdig ända till zon 4, men har rejält taggiga grenar. Dessa har man fått bort hos ’Bedford Thornless’. Douglas saknar också taggar, har stora, goda bär med härdig endast till zon 2.

Beskärning: Klipp bort grenarna efter skörd.

 

Blåbär

_MG_8216

Blåbär är proppfyllda med antioxidanter och vitaminer och hur gott är det inte med egenhändigt plockade frusna blåbär serverade med varm mjölk? Eller varma blåbär till vaniljglass? Eller blåbärssylt till pannkakorna? Dessvärre är våra vanliga skogsblåbär väldigt svåra att odla i trädgårdarna. Istället kan man odla de större amerikanska blåbären. Ja, så amerikanska de är, så är de så klart större i alla avseenden; bären större (kan bli som ett körsbär) och buskarna är högre och yvigare (ca 2 x 2 meter). Vad som inte är större är smaken. Och färgen. Endast skalet är blått, fruktköttet är närmast ofärgat. Fast de är goda att äta de med! Bären funkar utmärkt som dekoration på tårtor och efterrätter. Amerikanske blåbär vill ha det surt omkring sig, lättast är att odla i rhododendronjord med pH omkring 4-5. Buskarna får vackra höstfärger. Sätt helst flera buskar tillsammans, vilket ger bättre skörd. De flesta sorteer är endast härdiga till zon 2, men det finns en svensk sort, ’Putte’, endast halvmetern hög som är härdig till zon 5.

Så odlar du

Välja plats

 • Läge: Gemensamt för de flesta bär och frukter är att de vill ha sol. Bästa läget är därför söder. Väster med sin varma eftermiddags- och kvällssol är också okej. Öster är sämre och i norrläge är det svårt att få en vettig skörd på sina buskar och träd.
 • Förutom värme behöver frukterna och bären vatten och näring utvecklas väl. Försök därför hitta en plats i trädgården där du lätt kommer åt med vattenslangen. 
 • Som vid all plantering är jorden A och O. Mullrikt, hyfsat näringsrikt och välgenomsläppligt är idealiskt. Det innebär att lerjordar, sandjordar och magra jordar behöver blandas upp med exemepelvis kompost eller välbrunnen stallgödsel.

 

Plantering:

Både fruktträd och bärbuskar säljs vanligtvis krukodlade, vilka kan planteras under hela säsongen. Barrotade plantor ska sättas på vår eller höst.

 • Genomvattna först rotklumpen genom att sätta den i en hink med vatten.
 • Gräv under tiden en grop, 0.5 m meter djup och 0.5 m diameter för fruktträd , något mindre för bärbuskar.
 • Blanda den befintliga jorden med kompost eller brunnen stallgödsel.
 • Sätt ner rotklumpen i gropen, se till så att klumpens överdel är i höjd med gropens överkant. Vattna och fyll upp med den nyblandade jorden (Bild 20).
 • Nyplanterade fruktträd bör bindas upp vid ett stöd, en stör som håller det på plats när det blåser.
 • Vattna träden och buskarna då och då de närmaste månaderna efter plantering.

 

Och så sköter du dem:

 • Bärbuskar mår bra av att vattnas under torra perioder.
 • Gödning:  Gödsla på våren med exempelvis Algomin, benmjöl eller särskild bärgödsel som alla har högt innehåll av kalium (som ger sötare frukt) och fosfor (som stimulerar fruktsättningen). Eldar du med ved blir plantorna glada av att få en giva av askan på vårvintern och en omgång på sensommaren.
 • Beskär gärna bärbuskarna med något års mellanrum, läs mer nedan.

 Text: Åsa, Foto: Monika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s