Engelska trädgården – på skånska

England, sommar 2016. Austinrosor som gnistrar och flammar i aprikos, orange, rosa och rött. Perennrabatter som svämmar över av spiror, korgar och flockar. Ett växthus där landets flaggor vajar i vinden….Fast nej. Det är faktiskt inte i England vi är. Utan på Österlen, utanför Kivik, på Svabesholms Kungsgård, på vägen ner mot vackra Stenshuvuds Nationalpark. Här har trädgårdsdesignerna och trädgårdsmästarna Anette Cato och Maria Nilsson skapat en trädgård som är så till förvillelse lik förebilderna i väster, att jag undrar om jag egentligen behöver åka till ursprunglandet igen. Engelskt så det förslår helt enkelt. Och Engelska Trädgården är också namnet på härligheten.

Eng16

I år är andra året trädgården har öppet och redan är rabatterna härligt välfyllda och uppvuxna. Får ni en möjlighet att åka dit eller är ni ändå på Österlen, så åk dit! En trädgårdsälskares Mecka!  Öppet torsdagar – söndagar t o m 2 oktober.Eng5

Efter att man från ingången passerat den lilla plantskolan får man gå genom en rospergola och välja om man vill till höger gå mot den inhägnade delen med Muminhuset eller  till vänster mot de färgseparerade paradrabattsdelarna. Vi börjar väl med Muminhuset….

Eng4

…för att sen ledas in till paraddelen.

Eng2

Första delen går i milda pastelltoner.

Eng23

Jag tror jag lyckades pricka in en alldeles perfekt tid för besök när rosorna blommade för fullt, samtidigt som många högsommarperenner hunnit komma igång ordentligt. Å andra sidan, tittar man noga på bilderna, ser man ju att många plantor är blomlösa och alltså kommer lite senare, eller redan är överblommade. Anette och Maria har nog faktsikt lyckats med det där trixiga som man ser i engelska trädgårdar – hur det verkar blomma för fullt hela säsongen! Eng21Eng22

Jag anar att ett par av trixen ligger i att flera av rosorna är just engelska rosor – Austinrosor – som blommar mer eller mindre kontinuerligt under säsongen, och val av dylika perenner, som nävorna. Perenner med vackra blad ökar också på ”blomintrycket” genom att de ger färg åt planteringen.

Eng7

Eng6Så går vi vidare till nästa del, som går i varma, glödande toner. Rött, orange, gult.Eng18Samt mörka lila färger för att ge riktigt effektfull kontrast mot de glödande färgerna. Eng13

Eng10

 

Och där, i slutet av de varma delen, hittar vi växthuset.

Eng20

Eng11Vad vore väl en engelsk trädgård utan en sponsrad trädgårdsbänk?Eng19Går man så lite till höger kommer man i en ”vildare” del, med damm, äng och skuggigare planteringar.Eng9

Eng8Och här är en av skaparna och skötarna, Anette. Och på bilden avslöjas att jag shoppadelite med hem också. Plötsligt uppstod ett enormt behov av fler Austinrosor.

Eng24

Och inte är det slut för att man gått ut genom grinden tillbaka till bilen igen…ända ut på parkeringen sträcker sig blomstringen!

Eng25Mer info hittar du på deras hemsida: http://www.denengelskatradgarden.se/

Text och foto: Åsa

 

5 kommentarer

  1. Kan bara hålla med, det här är en trädgård väl värt ett besök. Mycket imponerande anläggning, inte minst med tanke på att det bara är andra året efter att växterna planterades.
    Kristina

  2. När vi var där så var det lilla blå huset bebott av en liten gentleman som bjöd oss, passande nog, på te! Vi drack ur låtsaskoppen och koverserade artigt! Trädgården är mycket fin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s