Stockrosor och lavendel

dsc_0169-01-copy

Minns ni stockrosorna i somras? I alla fall här i Skåne är dem snudd på omöjliga att undgå när deras tid infaller. Då är de överallt, känns det som. Kaxigt upptryckta mot husväggar, bohemiskt vajande på övervuxna, bortglömda tomter, modigt spräcker de asfalten utanför trädgårdarna. Färgstarka, manshöga, intensiva – ja helt enkel omöjliga att inte lägga märke till. Till sin nackdel har de väl blomningstiden.  För då, i mitten på juli, är vi trädgårds-och blomälskare inte som lättast att imponera på. Då har vi suckat över tulpaner och narcisser, njutit syrénblom och blivit berusade av rosdoft. Ändå kan man inte låta bli att älska stockrosornas storslagenhet.

dsc_0172-01-copyI somras hade jag förmånen att få besöka en helt underbar stockrosträdgård i Barsebäck, vid Skånes västkust. Stockrosorna tajmade precis lavendelns bästa tid och floxens startposition.

Det är hemma hos Åsa Melvanius, hennes man och söner som det blommar så härligt i juli.

dsc_0168-01-copy

Om vi nu ställer oss så vi har ryggen mot den mysiga uteplatsen vi just såg, så öppnar sig hela den här blommiga härligheten framför oss.  Några stockrosplantor har rymt från rabatten in mot vardagsrummet. Återblommande rosor kämpar på när de engångsblommande gjort sitt för i år. Och i bakgrunden skymtar växthus, berså och vedförråd.

dsc_0118-01-copy Men alltså kolla bara – hur mysigt måste det inte vara att sitta här inne och fika en blåsig sommardag? Håller fömodligen borta ett och annat regnstänk också. Det är kamleontbuske med rosatonade blad och klätterhortensia med glesa blomklasar i vitt.

dsc_0154-01-copy

På vedförrådet klättrar en klematis.

dsc_0114-01-copy

Och växthuset – visst blir man nyfiken och vill kika in?

Jag bara älskar det här tegelgolvet i fiskbensmönster! Och den gamla skänken….

dsc_0134-01-copy

Om vi istället kikar runt husknuten… så möter oss formerna. Stockrosornas spiror, bladens flikighet, klättertornets konform och så den stora klotklippta busken lite på håll. Och går vi längs grusgången förbi gaveln, då kommer vi till…

dsc_0150-01-copy

…barnens del. Fotbollsplanen. Och dr har Åsa lite obemärkt smugit in buxbom och lavendel i klotform som kant.

dsc_0174-01-copy

Visst blir det läckert med lavendelns ”spret” till buxbomens stramhet! Men än är trädgården inte slut. Vi började ju på baksidan, så då passar det väl fint att avsluta vårt besök på framsidan.

dsc_0177-01

Så skånskt, så klassiskt, så formstarkt här med.

Tusen tack för att jag fick komma och njuta en stund av din härliga trädgård Åsa!

Följ Åsa på Instagram: @melvanius

 

Text och foto: Åsa

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s