Ljuskalender 3

Vad vore trädgården utan ljus? Vad den än vore, skulle vi inte se den. Den skulle heller inte ha några gröna blad, då fotosyntesen är helt beroende av ljus. Men utöver dessa båda helt avgörande egenskaper hos ljuset, så vore trädgården inte så mycket ändå utan ljus. Så mycket mer spännande våra rum, våra rabatter, våra växter, blir med de skiftningar som blir av ljusets förflyttningar under dygnet.

© Monika Norrby-1706

Kolla bara på ormbunken här….I kvällssolens varma, låga ljus, blir den till nåt helt annat vad den är där den gömmer sig i skuggan….

© Monika Norrby-1484

Det är nästan så ljuset skapar formerna. Fast så är det ju inte. Inte riktigt. Här är det lavendelbuskarna i samklang med trädgårdens ägare, Liv och Michael utanför Löddeköpinge, som skapat formerna. Men med ljusets vandringar och skiftningar i skuggningar, förstärks formen. Och nog kan man säga att ljuset skapar spänning i samlingen av lavendelkuddar?

© Monika Norrby-1504

Liv och Michael bor ute på landet, med åkrarna som närmaste granne. Vad gör de flesta trädgårdsägare som bor på den skånska slätten? Planterar träd och buskar som skydd för den ständigt närvarande vinden. Och ack så lätt det blir att man solens alla dimensioner av ljus också stängs ute då! Liv och Michael har bejakat vinden på trädgården på framsidan av huset, och skärmar av mer baksidan. Därmed får ljuset, det nästintill magiska från de skånska åkrarna, fritt spelrum in bland allium, aklejor, buxbom och lavendel.

Var kommer ljuset in i din trädgård? Kan du fånga det effektivare på nåt sätt? Kan du leda in det till nåt spännande?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s